José Gonzalez – Vestiges & Claws

Door Gastschrijver 15 februari 2015 Reacties staat uit voor José Gonzalez – Vestiges & Claws

jose-gonzalez(Album – Peacefrog / V2 Records) Vestiges & Claws is José González’ derde soloalbum, en heeft acht jaar op zich laten wachten sinds voorganger In Our Nature. In de desbetreffende acht jaar is González echter niet van de radar verdwenen: hij herenigde met zijn band Junip, bracht met hen een plaat uit, schreef enkele songs voor de soundtrack van The Secret Life Of Walter Mitty en verscheen op het verzamelalbum Master Mix: Red Hot + Arthur Russell. Zowel op muzikaal als creatief gebied heeft de meester dus niet stilgezeten, iets dat in al zijn glorie is terug te horen op het nieuwste album.

Al vanaf de eerste paar klanken is het duidelijk dat je González aan het werk hoort. ‘With The Ink Of A Ghost’ is alles wat González zo goed maakt. De klassieke akoestische gitaar, lichte ruis en González’ breekbare stem vormen, zoals gewoonlijk, de kern. Toch is dit niet per se de toon voor de rest van het album. González liet zelf al weten dat Vestiges & Clawsless minimalist’ zou zijn dan In Our Nature, en daar kan men hem alleen maar gelijk in geven. Songs als ‘Afterglow’ en ‘Leaf Off/The Cave’ voelen warmer aan door de haast bombastische percussie en sterke opbouw.

Warmte is een terugkerend thema op de plaat. González lijkt te willen betogen dat men met volle teugen van het leven moet genieten. Naast de instrumentale warmte die het album uitstraalt is het op tekstueel gebied ook terug te horen. Zinnen als “lose the anchors/dance the night away”, te horen op ‘Let It Carry You’, verkondigen een jeugdig verlangen naar tegen de stroom ingaan en genieten.

Desalniettemin resulteert dit jeugdig verlangen niet in een kinderlijke plaat. Het tegenovergestelde is aan de orde, want González is volwassener dan ooit. Er wordt geëxperimenteerd, vastgehouden aan hetgeen waarvan men weet dat het werkt, en toch wordt het losgelaten. Waar González voorheen vooral furore maakte met het coveren van hits (lees: The Knife’s ‘Heartbeats’), heeft hij dat inmiddels niet meer nodig. Vestiges & Claws is een zoektocht naar iets ontastbaars. Een zoektocht die aanvoelt als een avontuur, zowel voor de muzikant als de luisteraar. Wellicht is Vestiges & Claws het meest toegankelijke maar spannende avontuur op muzikaal gebied ooit.

Tekst: Dion van Leeuwen


Je kunt geen reactie achterlaten.