Hiss Golden Messenger @ Rotown, Rotterdam

Door Leonie Poot en Tim van Meurs 16 februari 2015 Reacties staat uit voor Hiss Golden Messenger @ Rotown, Rotterdam

Terwijl restaurants en cafés zijn gevuld met stelletjes voor Valentijnsdag, is Rotown iets meer dan de helft gevuld voor het Amerikaanse folkduo Hiss Golden Messenger. Vrij ongebruikelijk voor het Rotterdamse poppodium, worden we eerst warm gemaakt door Phil Cook, die later ook terugkeert voor instrumentale begeleiding in het hoofdprogramma.

Cook staat enkel met zijn gitaar op het podium en laat zien zijn instrument volledig meester te zijn. Met zijn vreemde anekdotes over van alles en nog wat krijgt hij zelfs het publiek goed mee. Toch is het oneindige gitaarspel in zijn nummer wat te veel van het goede en wordt het al snel wat saai. Voordat iedereen het doorheeft, is zijn optreden alweer voorbij, als Cook pas zo’n twintig minuten op het podium staat.

img_2146

Zijn slotopmerking “see you again shortly” kan heel letterlijk genomen worden als Hiss Golden Messenger nog geen kwartier later het podium betreedt. De band opent met ‘Southern Grammar’ B-side ‘Brother, Do You Know the Road?’, een gewaagde opener aangezien het nummer niet bekend zal zijn bij het gehele publiek. In de rest van het optreden staat vooral de jongste plaat van de band centraal. Van Lateness of Dancers komt de helft voorbij, plus de twee extra nummers van de Southern Grammar EP, de leadsingle van die plaat.

img_2135

MC Taylor, frontman en zanger van Hiss Golden Messenger, is een prater. Erg vroeg in het optreden laat hij weten het gepraat tot een minimum te houden vanwege het tijdslimiet, maar als hij dit ook daadwerkelijk gedaan heeft zal een normaal Hiss Golden Messenger-concert voor minstens de helft bestaan uit monologen van de zanger. Waar dit bij sommige concerten wat vervelend en overbodig kan zijn, past het hier prima. Vooral de uitleg hoe de Nederlandse gastsaxofonist René bij de band terechtgekomen is, is een mooie anekdote. Mede hierdoor wordt ook de folkgeest het gehele concert volgehouden; Taylor praat veel, betrekt het publiek en nodigt gastmuzikanten (vrienden van de band) uit op het podium. Het laatste nummer wordt zelfs volledig onversterkt middenin de zaal gespeeld, waardoor het goed uitkomt dat de zaal niet volledig vol is; iedereen heeft zo nog zicht op de band.

img_2125

Waar het studiewerk van Hiss Golden Messenger rustige zondachtochtendfolk is, pakt de band live harder uit. Nummers worden aangevuld met lange gitaarpartijen die tonen dat de muzikanten niet alleen steengoed zijn in wat ze doen, maar ook oprecht plezier hebben in hun werk. Dit alles maakt het optreden leuk om zowel te horen als te zien. En aan de (voornamelijk oudere) bezoekers te horen en zien, kan Hiss Golden Messenger gerust nog eens terugkomen naar de havenstad.

img_2337
img_2386

Tekst: Tim van Meurs
Fotografie: Leonie Poot


Je kunt geen reactie achterlaten.