DJ Shadow & Cut Chemist @ Melkweg, Amsterdam

Door Jeffrey Zweep 20 februari 2015 Reacties staat uit voor DJ Shadow & Cut Chemist @ Melkweg, Amsterdam

De in 1957 geboren Afrika Bambaataa is de bedenker van de vier elementen van de hiphop en wordt gezien als een van de belangrijkste artiesten die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de elektronische muziek. Dit, en het lenen van een keyboard-hook van Kraftwerk, gaf hem de bijnamen “The Godfather of Hip Hop”, “Amen Ra of Hip Hop Kulture” en  “Father of Electro Funk”.

Dit was voor DJ Shadow en Cut Chemist aanleiding om een show samen te stellen, Renegades of Rhythm, als een soort eerbetoon aan Afrika Bambaataa. Cut Chemist kennen we natuurlijk van Jurassic 5 en DJ Shadow van, eh, DJ Shadow. Er was echter één voorwaarde aan het eerbetoon: er wordt alleen gebruik gemaakt van de wonderbaarlijk grote (én 40.000 exemplaren tellende) platencollectie van Bambaataa himself.

De heren, met ‘SURE’ en ‘SHOT’ op hun T-shirts, geven een echte geschiedenisles maar pakken de platen van Bambaataa niet met handschoenen aan. De platen, die hun gebruikssporen zichtbaar en soms zelfs hoorbaar hebben, worden vakkundig en vloeiend aan elkaar gemixt. Klassiekers worden afgebroken, door elkaar geschud en opnieuw opgebouwd.

Shadow en Chemist werken beiden met drie draaitafels en een mixer en veel communicatie. Visuele communicatie met het publiek en met de platen (zowel synchroon mixen als elkaar al scratchend aanvullen). En natuurlijk kwam Kraftwerk langs, maar ook Yes’ ‘Owner of a Lonely Heart’ en James Brown’s ‘Papa Don’t Take No Mess’. De heren hebben ook wat verrassingen voor ons in petto, een aantal juweeltjes. Een lange versie van Bambaataa’s eigen ‘Renegades of Funk’ en de enige versie van ‘Looking for the Perfect Beat’ bijvoorbeeld. Maar ook de intermezzo’s met solo’s op diverse analoge drummachines.

Toch vallen de heren na een dikke anderhalf uur in een valkuil: het geheel verzandt door zijn cohesie een beetje in de eentonigheid. Daar kunnen de visuals (die best prima waren!) en de suffe lichtshow ook weinig aan veranderen. Dat kan het tweetal zelf wel en gelukkig is het snel tijd voor meer uptempo materiaal, wat voer is voor de b-boys en b-girls op de dansvloer. En zo sis Renegades of Rhythm een prima hiphop-geschiedenisles door échte hiphop-academici.


 

Je kunt geen reactie achterlaten.