Flake Music – When You Land Here, It’s Time To Return

Door Daan Krahmer 24 februari 2015 Reacties staat uit voor Flake Music – When You Land Here, It’s Time To Return

Flake_WhenYouLand_1500(Album – Sub Pop / Konkurrent) Voordat The Shins The Shins werden was er Flake Music. Opgericht in 1992 door liedjesschrijver James Mercer, te Albuquerque in New Mexico. De groep bracht in het voorjaar van 1997 zijn eerste en tevens laatste plaat als Flake Music uit. Een echt collectors-item, dat na de release alweer snel in vergetelheid was geraakt. Gelukkig was daar platenmaatschappij Sub Pop, die de plaat onder het stof vandaan haalde, oppoetste en van een nieuwe mix voorzag. Onlangs verscheen bij dit label dan ook een heruitgave van de plaat. De vraag luidt echter: hoe bevalt dat pre-Shins debuut, een kleine twintig jaar na dato?

Verrassend goed, kunnen we alvast verklappen. Ondanks de korte speelduur van net iets meer dan een half uur, zijn er een handvol fantastische liedjes te vinden op When You Land Here, It’s Time To Return. ‘Spanway Hits’, het lieve ‘Mieke’ en ‘The Shins’ (jawel) zijn liedjes waar het muzikale DNA van The Shins al duidelijk in terug te vinden is en de gemiddelde liefhebber geen buil aan kan vallen. Dit komt niet in de laatste plaats door de karakteristieke stem van de destijds 27-jarige Mercer. Mede dankzij de remastering klinken deze liedjes urgent, alsof ze gisteren opgenomen zijn.

Maar er is meer op deze gevarieerde liedjesplaat. Wat te denken van sfeervolle, speels aandoende instrumentale intermezzo’s (‘Roziere’ en ‘Candy Dish Of Diamonds’), sfeervolle dagdroomliedjes (‘Faded Polaroids’) en Weezer-achtige rockers (‘Deluca’). Het maakt dit vergeten album een overwegend sfeervolle liedjesplaat. Puur vooral ook. Wie deze plaat ziet als slechts een tussendoortje komt bedrogen uit. When You Land Here, It’s Time To Return doet namelijk niets onder voor het latere Shins-debuut Oh, Inverted World.

Je kunt geen reactie achterlaten.