Antony And The Johnsons – Turning

Door Daan Krahmer 25 februari 2015 Reacties staat uit voor Antony And The Johnsons – Turning

Turning(Album – Rough Trade / Konkurrent) Terwijl echte liefhebbers met smacht wachten op de aankondiging van langverwacht nieuw studiomateriaal van Antony And The Johnsons – waar wacht hij toch op? – verscheen er onlangs een nieuwe live-registratie van de groep. Hoewel nieuw? In vijf kwartier horen we zeventien nummers, waarvan er vijftien in 2006 werden opgenomen tijdens de Europese tournee in de Barbican-concerthal in Londen. Turning is alweer de derde liveplaat van Antony, zo’n twee jaar na Cut The World uit 2012. Zitten we hier nog op te wachten?

Turning bevat vijf kwartier aan liveopnames, waarbij het gros van de liedjes alweer tien jaar oud is. En wat blijkt? Die liedjes hebben nog niks aan relevantie verloren. De setlist is er een om je vingers bij af te likken, want alle publieksfavorieten zijn aanwezig. Bekender werk als ‘Hope There’s Someone’,  ‘Twilight’ en ‘For Today I Am A Boy’, maar ook recentere nummers als ‘Kiss My Name’, ‘One Dove’ en ‘Where Is My Power?’. Ze zijn hier in vroege, alternatieve en flink melancholischere uitvoeringen te horen. Opvallend, want pas jaren later verschenen deze nummers ook daadwerkelijk op plaat.

De plaat klinkt subtieler dan het bij vlagen dramatische groots georchestreerde Cut The World. Op Turning is een prominente rol weggelegd voor piano en warme, kleine strijkers-arrangementen. Door deze fragielere benadering is vrijwel alle aandacht gevestigd op Antony’s uit duizenden herkenbare love-it-or-hate-it falsetstem. Van tijd tot tijd flink vibrerend, maar dankzij de goede opnamekwaliteit ook dikwijls zorgend voor kippenvel. Hoogtepunten zijn de zinderend mooie uitvoeringen van ‘Cripple And The Starfish’ van het debuut en ‘Everything Is New’. Juist op deze momenten, wanneer er bewust een stapje terug gedaan wordt, maakt de plaat het meeste indruk.

De gratis bijgeleverde, gelijknamige documentaire van Charles Atlas bevat artistieke en flamboyante beelden, interviews en fragmenten van het liveoptreden in London. Echt van toegevoegde waarde zijn deze echter niet, want al die opsmuk heeft de muziek van Antony and the Johnsons helemaal niet nodig. Toch biedt deze mooie dwarsdoorsnede uit het oeuvre voor ieder wat wils. Een prima plaat om voor het eerst kennis te maken met het fenomeen Antony Hegarty. Maar de uitvoeringen verschillen dusdanig veel van de bekendere studio-uitvoeringen dat het ook voor de doorgewinterde fan verplichte kost is.


 

Je kunt geen reactie achterlaten.