SUMAC – The Deal

a0034406710_2 (Album – Profound Lore Records) Toen ISIS in 2010 de pijp aan Maarten gaf werd al snel duidelijk dat de afzonderlijke muzikanten muziek bleven maken, hoe groot het verlies van deze postmetal-iconen ook was. Frontman Aaron Turner bleef platen uitbrengen met onder andere Mamiffer, House of Low Culture en Old Man Gloom en de andere muzikanten richtten samen met Deftones frontman Chino Moreno de band Palms op.

Turner is echter terug met weer een nieuwe band: SUMAC. Hier werkt de beste man samen met Baptists-drummer Nick Yacyshyn en Russian Circles-bassist Brian Cook. Het drietal bracht onlangs debuutplaat The Deal uit. Intro ‘Spectral Gold’ vormt met z’n gitaar-erupties een sfeervolle (semi) stilte voor de storm die met ‘Thorn In The Lion’s Paw’ dan echt van start gaat. Deze rauwe postmetaltrack met dampende sludge-invloeden is een fantastisch begin van dit debuutalbum en het is de combinatie van Turners harde, ruwe vocalen en de loeizware instrumentatie die de luisteraar gelijk bij de strot pakt.

Opvallend is de combinatie van de rauwe sound, sterke productie en vele dynamiek op de plaat. De korte jamsessie halverwege ‘Hollow King’ die ineens omslaat in een sectie met de intensiteit van een op hol geslagen stoomwals is hier een goed voorbeeld van.  Ook zorgt het gebruik van intro’s in de diverse nummers voor korte adempauzes voor de luisteraar en dat is soms hard nodig ook.

‘Blight’s End Angel’ doet bij vlagen denken aan de ISIS van voor Wavering Radiant, maar SUMAC heeft genoeg kwaliteit om op eigen benen te staan. De tempowisseling halverwege datzelfde nummer zorgt hier wel voor.  Dit soort momenten maken The Deal tot wat het is: een ijzersterke plaat. Zo kent ook de titletrack een aantal tempowisseling waar je U tegen zegt  en wat te denken van de moddervette sludgegroove richting het einde van het nummer. Heerlijk. Met ‘The Radiance Of Being’ komt er een sfeervol einde aan The Deal, die krap onder het uur duurt. Een plaat die SUMAC in één klap op de kaart zet.