Wallace Vanborn @ Rotown, Rotterdam

Door Inge Gruijters 2 maart 2015 Reacties staat uit voor Wallace Vanborn @ Rotown, Rotterdam

Foutje van de dj, of gaat er wat gebeuren? Dat moet menig toeschouwer in de voor ongeveer driekwart gevulde zaal van Rotown gedacht hebben, wanneer de eerste tonen van Dr. Dre’s ‘The Next Generation’ opeens de ruimte in knallen. Tijdens een heuse mashup doet Wallace Vanborn zijn intrede op het podium. De band begint met het nummer ‘Supply and the Damned’; no-nonsense herrie, de toon is gezet.

In hun thuisland, België, gaat het Wallace Vanborn voor de wind, maar in Nederland is het grote publiek nog niet bereikt. Bovendien was het een tijdje stil rond het Gentse stonerrocktrio. Frontman Ian Clement bracht in de tussentijd nog wel een soloalbum uit (en was onder andere te zien in het voorprogramma van De Speeldoos en De Staat). Maar in 2014 was er dan toch opeens een nieuw album. Voor deze derde studioplaat trok de band naar het beroemde Rancho De La Luna in Joshua Tree, Californië; de plek waar ook stonerrockgenoten Queens of the Stone Age en Kyuss al platen opnamen. Samen met Chris Goss (Masters of Reality) maakte de band The Orb We Absorb. Met deze plaat onder de arm maakt de band een rondje langs een heleboel Nederlandse clubs en nu is Rotown aan de beurt.

En het publiek krijgt waar voor hun geld. Waar de eerste paar nummers nog (onterecht) als ‘achtergrondmuziek’ gebruikt wordt voor het doornemen van de laatste nieuwtjes, wordt de aandacht later toch wel echt gegrepen. Er komen vooral veel nummers voorbij van de laatste plaat, waarbij het opvallend is dat ‘hits’ als Rover en Rite Hands overgeslagen worden. Maar dat maakt niet uit, want alles wat we horen is strak. Het geluid is vol en de band heeft een lekkere timing. De muzikanten spelen bevlogen en zonder al te veel flauwekul eromheen en tussendoor. De woorden van zanger en frontman Ian Clement zijn mooi gearticuleerd en zijn stemgeluid klinkt bovendien veel rauwer dan op de plaat. De lange instrumentale stukken zijn opzwepend en smaken naar meer, dat is wel te merken aan de reacties uit het publiek. De band vertrekt net zo abrupt als ze is gekomen. Toch wel kaal, zo zonder voorprogramma én toegift, een extra nummertje was er nog wel ingegaan.


Je kunt geen reactie achterlaten.