FKA Twigs @ Paradiso, Amsterdam

Al vanaf het moment dat FKA Twigs zo’n anderhalf jaar geleden haar debuutsingle ‘Water Me’ op YouTube zette, draaien de internationale hypeblogs niet over haar uitgeschreven. Allesbehalve onterecht, want op haar twee meer dan uitstekende EP’s – met de weinig inspirerende, maar typische namen als EP1 (2012) en EP2 (2013) – laat de uit Glouchesterschire afkomstige zangeres een zodanig intrigerende mix van alternatieve R&B, triphop en elektronica horen dat je onmogelijk om haar heen kan. Dat onderstreepte ze nog maar eens op haar vorig jaar verschenen langspeelplaat die – jawel – LP1 gedoopt werd.

FKA Twigs

Het leek echter alsof haar reputatie een beetje op haar liveshows vooruit liep, want tijdens de twee voorgaande shows op Nederlandse bodem (in Trouw en op PITCH, afgelopen jaar) wist ze naar verluidt de torenhoge verwachtingen niet helemaal in te lossen. Desondanks staat de rij voor een uitverkocht Paradiso rond aanvangstijd nog tot aan het Hard Rock Café, terwijl het optreden ingeleid wordt door een intro van ruim twintig minuten vol trippy elektronica terwijl de poptempel door paarse lichten gesierd wordt. Toegegeven, er gebeurt veel te weinig in deze langgerekte en veel te vlakke opening, maar anderzijds bouwt het de spanning wel zodanig op dat wanneer Twigs eindelijk op het podium verschijnt, ze uitzonderlijk enthousiast ontvangen wordt.

FKA Twigs

Ze trapt af met ‘Preface’, een van de nummers van haar debuutplaat die alle facetten van haar fascinerende sound in zich heeft. Onder haar eigen engelenzang – want dat bereik heeft ze bij vlagen – op tape komt ze het podium op, om even later met een wilde armbeweging de muziek in een klap te laten stoppen. Ze wordt gedurende het hele optreden bediend door drie percussionisten, die op elektronische drums de bassen en andersoortige ritmes door Paradiso laten rollen en heel af en toe kortstondig een gitaar ter hand nemen.

FKA Twigs

Weinig spannends zou je zeggen, maar waar de aandacht op plaat zo nu en dan nog wel eens weg wil ebben doordat het soms ietwat ontspoort, is het totaalplaatje vanavond zo compleet en intrigerend dat je je ogen onmogelijk van het podium af kan houden. Naast zangeres en producer is Twigs namelijk ook danseres – ze speelde onder andere in video’s van Kylie Minogue en Jessie J – en dat is goed te zien. Ze houdt er nogal een bijzondere stijl op na, maar eentje die perfect past bij de muziek die ze maakt. Het is namelijk even onnavolgbaar als sensueel, zoals ze van links naar rechts over het podium zwiert, haar armen in de lucht gooiend en wilde heupbewegingen makend.

FKA Twigs

Wanneer ze na een uur of wat aan een wat rustiger nummer bezig is en tijdens haar zang talloze mensen hun mond niet blijken te kunnen houden, legt Twigs de boel stil. Een pijnlijke maar doelgerichte stilte van een tiental seconden volgt, terwijl het gekakel aanhoudt. Ze richt zich vervolgens tot de zaal: “Ik vind het best als jullie willen praten, maar dan verzoek ik jullie vriendelijk om de zaal te verlaten.” De geluidsmix mag dan bij vlagen zodanig matig zijn dat je haar amper boven haar beats uit hoort komen, maar dat mag geen reden zijn om vakkundig door een show heen te ouwehoeren. Een sterk statement – en dat van een debutante.

FKA Twigs

Terwijl we denken haar vriendje – of sinds drie dagen: verloofde – Robert Pattinson in de coulissen denken te spotten, doet ze er nog maar eens een schepje bovenop door via de fenomenaal uitgevoerde (hype)tracks ‘Water Me’ en ‘How’s That’ een einde aan haar anderhalf uur durende en volwaardige headlineset te breien, om vervolgens met haar schattige voorkomen het publiek te bedanken. Als er iemand bewijst klaar te zijn voor de festivals, dan is het FKA Twigs wel.

Tekst: Juliën L’Ortye
Fotografie: Daniël de Borger