The Soft Moon – Deeper

thesoftmoon-deeper(Album – Captured Tracks / Konkurrent) The Soft Moon is een Amerikaans gezelschap dat zoals veel bandjes de afgelopen jaren de vruchten van de post-punkrevival plukt. Het self-titled debuutalbum was een heerlijke plaat, opvolger Zeros was iets te voorspelbaar en deed het wat minder. Op Deeper, het derde studioalbum lijkt frontman Luis Vasquez een paar nieuwe wegen te bewandelen. Dat betekent dat een aantal fans af zullen haken maar er voor een nieuwe groep ruimte wordt gemaakt. Het bekende gestroomlijnde geluid van The Soft Moon horen we iets minder terug, maar nog altijd zijn de nummers overgoten met een flinke dosis new wave, snelle synths en opzwepende ritmes.

Haast hijgend opent Vasquez met opener ‘Inward’, waarbij je het idee krijgt in een fabriekshal te staan met draaiende machines. Opvallend is dat de algemene toon van de band nog een tikkeltje donkerder is dan voorheen. Dat uit zich vooral in een zwaarder geluid dat soms leunt tegen industrial, maar ook in zwaarmoedige teksten. De cd kenmerkt zich door een evenwichtige afwisseling tussen snelle en langzame nummers, waar vooral in laatstgenoemde de tijd is genomen om te experimenteren. Zo hadden we het pulserende ritme van ‘Without’ met de pianoklanken en het duistere stemgeluid niet op een eerder album van The Soft Moon hoeven te verwachten.

Met Deeper heeft The Soft Moon aangetoond niet altijd voor dezelfde succesformule te blijven gaan, maar ruimte open te laten voor verbetering. Met nummers als ‘Far’, ‘Wrong’ en ‘Feel ‘ zal de band zowel oude als nieuwe fans weten te bekoren. Of dat met de brei herrie die symbool staat voor afsluiter ‘Being’ ook het geval is valt te betwijfelen.  Het wow-gevoel dat menigeen bij het debuut had wordt met dit album niet benaderd of overtroffen, maar een frisse wind na Zeros is Deeper zeker.