Karnivool @ Melkweg, Amsterdam

In 2010 stonden ze nog in de kleine zaal, maar sinds het uitkomen van hun meest recente album Asymmetry lijkt Karnivool ook buiten Australië naam te maken. Zodoende staat de band vanavond in de grote zaal van de Melkweg, die ze overigens twee jaar geleden ook al bijna uit wisten te verkopen. Nu de band dan eindelijk voet aan de grond heeft in Europa kunnen ze het zelfs waar maken om als voorprogramma het Engelse Monuments mee te nemen, wat een aparte maar wonderbaarlijk prettige combinatie blijkt te zijn. Wij zijn erbij voor foto’s (van Karnivool) en een verslag.

Karnivool09

Monuments speelt zeer groovende djent metal, waarbij de zanger het dan ook niet kan laten om soepeltjes over het podium te dansen. Als openingsact is het soms nog wel eens lastig om aandacht te krijgen van het publiek, maar daar hebben deze jongens absoluut geen moeite mee. De zaal staat al bijna helemaal vol en zeker de helft van de aanwezigen staat heerlijk mee te doen met de band. Een flink deel van het publiek is duidelijk al fan en komt ook speciaal naar deze band kijken. Het hoogtepunt van de set wordt bereikt als zanger Chris Barretto bijna de helft van de zaal zo ver krijgt om op zijn hurken te gaan zitten, om vervolgens omhoog te springen op het moment dat de beat invalt. Hierdoor ontstaat er zelfs een kleine moshpit vooraan bij het podium. Je moet wel heel veel in je mars hebben als je dat als openingsact voor elkaar krijgt, en Monuments doet het met verve.

Karnivool01

Nu de zaal goed opgewarmd is, kan het nog wel eens lastig worden om dit te gaan overtreffen. Maar dan ken je Karnivool nog niet. Er wordt meteen ingezet met ‘Fade’, het eerste nummer van hun allereerste EP Persona. Deze ongelofelijk lekker beukende track is waarschijnlijk een van de beste openingen die je je kan voorstellen, en zo legt zanger Ian Kenny ook uit dat ze besloten hebben het nummer na veel online verzoeken maar in de setlist te stoppen.

Karnivool04

Voor deze tour heeft de band besloten om hun albums in chronologische volgorde langs te gaan en zo krijgen we eerst vier nummers van Themata, vervolgens wordt er aandacht besteed aan Sound Awake, en de toegift wordt volledig ingekleurd met nummers van Asymmetry. Nu zal het voor de meeste fans wel bekend zijn dat Karnivool over het algemeen een goede live-reputatie heeft, maar zo straks als ze vanavond spelen is zelfs voor hun doen een uitzondering. Met volledige overgave staat de hele band te spelen alsof het hun laatste show ooit is en alles eruit wil halen wat er nog in zit. Vooral drummer Steve Judd is een beest waar je bijna bang van wordt als je te lang naar hem kijkt.

Karnivool07

De zaal staat vol blije gezichten die door hebben dat dit toch wel een beetje een speciale avond is. Een band live zien die goed kan spelen is leuk, maar een band live zien die zo goed speelt dat je je soms af vraagt of het wel echt is, is iets bijzonders. Karnivool is on top of their game, en eenieder die nog steeds de term ‘De Australische Tool’ gebruikt, doet de band absoluut geen eer aan.

Karnivool10

Tekst: Arthur Matze
Fotografie: Fedor de Lange