THEESatisfaction – EarthEE

theesatisfaction-earthee(Album – Sub Pop / Konkurrent) In 2008 liepen Stasia ‘Stas’ Irons en Catherine ‘Cat’ Harris-White elkaar tegen het lijf op de universiteit van Washington in Seattle. Een muzikale samenwerking was geboren en onder de naam THEESatisfaction heeft het duo inmiddels heel wat nummers uitgebracht. In de basis is er sinds debuutmixtape That’s Weird weinig veranderd. Stas en Cat maken nog steeds een mix van hiphop, R&B, jazz en alles wat daar tussenin te plaatsen valt. Dat is ook op het tweede studioalbum EarthEE weer goed te horen. Deze ligt sinds eind februari in de schappen.

Ook nu weer hebben de vrouwen hulp gevraagd aan enkele collega’s. Zo zijn onder meer Erik Blood, Shabazz Palaces en Taylor Brown opgetrommeld om een handje te helpen. Eerste single ‘Recognition’ en titeltrack ‘EarthEE’ werden al lovend ontvangen, dus het is afwachten of THEESatisfaction deze positieve verwachtingen waar kan maken over een heel album. Dat er meer nummers op EarthEE staan die eenzelfde fijne uitwerking als voorgenoemde hebben staat in ieder geval buiten kijf. ‘No GMO’ en ‘Fetch/Catch’ klinken met hun Flying Lotus-achtige beats heerlijk, maar ook ‘Blandland’ en ‘Planet For Sale’ liggen prima in het gehoor.

De veelzijdigheid van Stas en Cat is wat THEESatisfaction sterk maakt, maar ook breekbaar. Zo is er niet één nummer dat echt boven de rest uitstijgt en is er ook geen absoluut dieptepunt te noemen. EarthEE is typisch zo’n plaat die je altijd op kunt zetten. Of je dat ook doet is een tweede. Het album heeft een rustige, energieke uitwerking op de luisteraar en dat is iets wat lang niet alle muzikanten kunnen overbrengen. Een leuke middenmoter die de jaarlijstjes niet gaat halen, maar volstaat in de subtop.