Polar Bear – Same As You

polar-bear-same-as-you(Album – The Leaf Label / Konkurrent) In 2005 brak de Britse jazzband Polar Bear definitief door met succesalbum Held On The Tips Of Fingers. Onder leiding van drummer Seb Rochford heeft het collectief zichzelf elke keer weer weten te vernieuwen en is het label eigentijdse jazz dan ook op zijn plaats. Inmiddels zijn we alweer toe aan het zesde studioalbum van de band, dat de naam Same As You draagt.

De lengte van de nummers verschilt nog al: intro ‘Live Love And Light‘ telt iets meer dan drie minuten, afsluiter ‘Unrelenting Unconditional‘ net geen twintig. Voor Polar Bear-begrippen is dit niet zo’n ingewikkelde plaat als je zou verwachten. Veel rustige drumritmes, een saxofoon en hier en daar wat vocalen zorgen voor een prettig gevoel bij het luisteren.

Het is dan ook wachten op de eerste experimentele stukken. Die komen er tijdens ‘Of Hi Lands‘, waar op een relaxte manier wordt opgebouwd naar een climax. Vervolgens wordt er in het jaren zeventig-achtige ‘Don’t Let The Feeling Go‘ een catchy refrein gegooid waarbij Rochford vocaal bijgestaan wordt door Hannah Darling. De twintig afsluitende minuten worden ingevuld met een muzikale trip die vooral een dromerige indruk achterlaat.

Met Same As You wordt vast geen Mercury Prize-nominatie in de wacht gesleept, zoals met voorganger In Each And Every One het geval was, maar het Britse gezelschap stelt zijn fans nooit teleur. Een heerlijk album dat zoals alles van Polar Bear waarschijnlijk veel minder aandacht krijgt dan het verdient.