MØ @ Melkweg, Amsterdam

Door Rian Westdorp 12 april 2015 Reacties staat uit voor MØ @ Melkweg, Amsterdam

komt het podium in de grote zaal van de Melkweg op en lijkt wat verlegen, maar zodra ze begint te zingen blijkt dit allemaal schijn. Ze begint te dansen alsof haar leven er vanaf hangt. Haar stijl soms herinnerend aan het hakken van gabbers. Haar kleding- en haarkeuze doen ook een beetje aan deze tijd denken, met haar opvallende sneakers, naveltruitje en het haar strak naar achter gebonden in een staart. Toch maakt MØ pure elektronische muziek, vooral leunend op een dikke bas en een geweldige stem. Want hoe druk ze ook aan het bewegen is, haar vocale capaciteiten blijven altijd overeind en zijn net zo krachtig als op opnames.

De eerste echte hit die de Deense speelt is ‘The Sea’, een mid-temponummer met de hook “Still don’t know what you waiting for”, die lekker in het gehoor ligt. De muzikale kwaliteiten van de band en MØ worden, vooral aan het begin van het optreden, wel wat ondermijnd door problemen met het geluid. Waar het eerst lijkt alsof hier iets niet goed is afgesteld, zijn er daarna wat problemen met een rondzingende microfoon. Voor een professionele artiest is dit wel een klein smetje op een verder sterke performance. De bandleden spelen zo goed dat ze bijna onzichtbaar zijn, wat mede komt doordat de drie mannen nooit worden voorgesteld aan het publiek. Maar dit is de show van MØ, en hoewel er geen spotlights op haar staan maar alleen gekleurde sfeerverlichting van boven en wit licht van achteren komt, valt alles om haar heen in het niet. Zelfs het scherm achter haar waar beelden op worden geprojecteerd valt bijna niet op.

De nummers volgen elkaar in hoog tempo op. Hits als ‘Waste of Time’, ‘Don’t Wanna Dance’ en ‘Pilgrim’ worden met gejuich ontvangen door het publiek. Opvallend is dat doordat MØ’s muziek wat gelaagder is dan dat van veel andere artiesten in het genre, er minder makkelijk meegezongen kan worden door het publiek. Aan de bewegende hoofden is echter te zien dat MØ haar fans toch mee kan nemen naar haar wereld. Dat doet ze ook door veel tegen het publiek te praten en zich tussen de mensen te begeven. Zo verlaat ze een aantal keer het podium om zich tussen het publiek te begeven, doet ze een rondje balkon met als tussenstop een beklimming van het geluidspaneel, en crowdsurft ze als een volleerd festivalganger. Na een uur volgt de toegift met als hoogtepunt de hit ‘Lean On Me’ die ze maakte met Major Lazer en net voor het optreden op nummer 1 in Nederlandse hitlijsten terechtkwam.

MØ’s optreden is zoals je van haar verwacht: mystiek en origineel. Ze geeft niet veel van zichzelf weg, maar weet toch het publiek mee te krijgen. Haar enthousiasme is aanstekelijk en het is altijd een pluspunt als de artiest het zelf ook naar zijn zin heeft tijdens het optreden. En daar is bij MØ geen twijfel over mogelijk. Zelfs headbangen heeft ze onder de knie. Eigenlijk is dat een van de meest intrigerende aspecten van de avond: hoe een op het eerste gezicht schattig meisje zo’n zelfverzekerd en krachtig optreden kan geven. MØ zal het dit aankomende festivalseizoen zeker goed doen op de grote podia.

Je kunt geen reactie achterlaten.