Motel Mozaïque 2015: dag 2

Na een prettige eerste dag, waar we fantastische shows van Kate Tempest en Alamo Race Track zagen, is het tijd voor dag 2 van Motel Mozaïque. Vandaag staan onder andere The Staves, Ghostpoet en Villagers op het programma.

Rats on Rafts

 Rats on Rafts

De een begint vandaag de avond bij The Staves in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg. De drie zusjes hebben hun nieuwe plaat met Bon Ivers Justin Vernon opgenomen en dat hoor je. Want ondanks dat het geheel behoorlijk braaf is, klinkt het intiemer en spannender zoals bijvoorbeeld op het heerlijke ‘Horizons’. Onze fotograaf neemt een kijkje bij de Rotterdamse trots Rats on Rafts die een weergaloos optreden geeft en het dak van de tent afblaast in de Kornuit. Jammer is het dat er op de zaterdag nogal wat gaten vallen in het schema. Zo zijn er tijden dat er weinig te kiezen valt. Het beloofde Sea Change in de hal van de schouwburg blijkt verplaatst en op het podium treffen we het Belgische Tubelight aan. Een aangename verrassing, donkere zware tonen die soms aan Black Rebel Motorcycle Club doen denken. Uiteindelijk belanden we in de Grote Zaal en pakken we nog een stukje The Notwist mee voor we door moeten naar de Kornuit voor Ghostpoet. Zonde dat deze optredens clashen.

The Notwist

 The Notwist

Want ja, Obaro Ejimiwe (zoals Ghostpoet echt heet) heeft met Shedding Skin één van de betere platen van dit jaar afgeleverd en we kunnen niet wachten naar diens live-vertolking. De setting klopt precies, het geheel rockt net wat meer dan op z’n laatste album. Nummers als ‘Off Peak Dreams’, ‘Yes, I Helped You Pack’ en ‘Better Not Butter’ klinken vandaag nóg grootser. Laat dit dan het begin zijn van een zegetocht, de man verdient het.

Tubelight

 Tubelight

Terug naar de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg, om een goede plek te bemachtigen voor Villagers. De band rond Conor O’Brien bracht eerder dit jaar Darling Arithmetic uit, een stap weg van de elektronische sound op {awayland}. De band speelt vandaag in een soort huiskamersetting, compleet met vloerkleden, vintage vloerlamp en een bijzettafeltje. Daar had ook een koffiezetapparaat bij gemogen, want (gaap) het geheel kakt dankzij een saaie setlist behoorlijk in.

Villagers

 Villagers

Gauw door naar Sea Change in de Paradijskerk. Debuutplaat Breakage van dit Noorse drietal is nog niet uit in Nederland maar zij die de moeite nemen om te blijven zitten krijgen echter waar voor de pijn van de kerkbankjes. Muzikaal is het soms wat minimaal, maar sfeervol is het geheel absoluut. Frontvrouw Ellen W. Sundes is de eyecatcher met haar aparte bewegingen en opvallende vocale lijnen en weet op een perfecte manier de aandacht naar zich toe te trekken. Terwijl voor de één het festival eindigt bij Tweak Bird in Rotown sluit de ander het festival af in de Schouwburg voor Purity Ring om te dansen op het grillige beats van de Canadezen. Tweak Bird begint nogal rommelig aan de set. Door de lange intermezzo’s verzwakt de aandacht van degenen die niet vooraan staan en daardoor verlaat een deel van het publiek de zaal al voor het einde van de show. Wij doen mee.

Purity Ring

 Purity Ring