Laura Marling – Short Movie

Door Daan Krahmer 14 april 2015 Reacties staat uit voor Laura Marling – Short Movie

ArticleSharedImage-45208(Album – Caroline / Universal) Ze brak door als tiener en heeft met Short Movie haar vijfde album in zo’n zeven jaar gemaakt. Wat je noemt een imposante loopbaan voor de nog altijd piepjonge Laura Marling (1990). Belangrijker nog: Marling bezit de gave zich met iedere studioplaat opnieuw uit te vinden. Amper twee jaar na de ambitieuze voorganger Once I Was An Eagle, trekt ze opnieuw een nieuw jasje aan. Short Movie is een mysterieus en meer elektronisch georiënteerde plaat over de periode die Marling alleen in Los Angeles doorbracht. Eenzaamheid en tijd voor bezinning vormen dan ook thema’s van de plaat. “Is it still ok that I don’t know how to be alone?”

Dat leveren de mooiste en spannendste liedjes op die Marling ooit schreef. Het prachtige ‘Warrior’ is een sferisch en stemmig liedje, terwijl Marling niet eerder zo rockte als in het daaropvolgende sleutelnummer ‘False Hope’. Ze doet zo nu en dan denken aan gelijkgestemde vrouwen als Joni Mitchell en PJ Harvey. Toegegeven: zo toegankelijk als voorgaand werk is de plaat niet. De dertien liedjes hebben even nodig om te beklijven en zijn doorgaans iets experimenteler van aard. Het beste voorbeeld daarvan is het artistieke titelnummer, dat zowel qua melodie als qua avantgardistische muzikale invulling bepaald niet standaard is.

Marling klinkt op Short Movie vooral bijzonder veelzijdig. Donker en intrigerend als in het op een trage manier intense ‘Howl’ of in het meer gejaagde en ijzingwekkend gezongen ‘I Feel Your Love’. Toch kunnen fans van het eerste uur ook hun hart ophalen bij de troostrijke folkliedjes waarmee Marling ze om de vinger heeft gewikkeld. Zo liggen lieve liedjes zoals het deels met fragiele kopstem gezongen ‘Walk Alone’ en ‘Easy’ eenvoudig in het gehoor. Een stuk sterker zijn de tot in de puntjes verzorgde rustpuntjes ‘Worhip Me’ en ‘How Can I’. Ook de huidige single ‘Gurdjieff’s Daughter’ blijkt een akelig perfect popliedje en behoort tot de hoogtepunten van de plaat.

Het moge duidelijk zijn: Laura Marling zet op haar vijfde plaat opnieuw een stap vooruit met een fraaie koerswijzing. Over de gehele linie sterk, met flink wat uitschieters naar boven. Een prima uitgebalanceerde groeiplaat die bewijst dat Marling nog altijd in de bloei zit. Prachtartieste.


Je kunt geen reactie achterlaten.