Calexico – Edge of the Sun

Door Robin Oostrum 16 april 2015 Reacties staat uit voor Calexico – Edge of the Sun

Calexico - Edge of the Sun(Album – City Slang / Konkurrent) Album nummer negen alweer van de woestijnfolkies rondom Joey Burns. Wat was dat ook alweer met Calexico? Die opvallende mix van mariachi, folk en americana zorgt al jaren voor een trouwe fanschare. Live worden ze steevast de hemel ingeprezen en met die voorgaande albums was ook al weinig mis. Weinig mis, maar het valt te betwijfelen of Calexico ooit een echte wereldplaat zal afleveren. Edge of the Sun is wat dat betreft exemplarisch.

Album-opener ‘Falling From The Sky’ is wel even schrikken: zo poppy en slap hoorden we Calexico niet vaak. Maar al snel keert het vertrouwde gepingel op de nylonsnaren terug, steken we met een arsenaal aan blaasinstrumenten de Mexicaanse grens over en worden we bovendien getrakteerd op een karavaan aan gastvocalen. Die dan wel – het blijft Calexico – uit erg voorspelbare hoek komen: Ben Bridwell (Band of Horses), Sam Beam (Iron & Wine), Pieta Brown, Neko Case… een ietwat geforceerde poging om de luisteraar af te leiden van wat overwegend als een routineklusje klinkt.

Voor Edge of the Sun besloot Calexico het eens helemaal anders te doen: thuisbasis Tucson (Arizona) werd voor de gelegenheid eens verruild voor Mexico City. Op enkele hoogtepunten als het duistere ‘World Undone’ na is het des te betreurenswaardiger dat dit album het resultaat is van het ‘herboren’ Calexico. Die wereldplaat moet nog even wachten.


Je kunt geen reactie achterlaten.