System Of A Down @ Ziggo Dome, Amsterdam

Door Jeffrey Zweep 18 april 2015 Reacties staat uit voor System Of A Down @ Ziggo Dome, Amsterdam

Al tien jaar heeft System Of A Down geen platen uitgebracht, maar van stilzitten is geen sprake. Vooral frontman Serj Tankian is een bezige bij, met z’n zijprojecten en  goede doelen. De rode draad is veelal de Armeense Genocide en het erkennen daarvan. De Wake Up the Souls-tour staat ook in het teken hiervan en deze tour brengt de heren naar de Amsterdamse Ziggo Dome.

De set begint niet met muziek, maar met een animatiefilmpje die de titel Wake Up The Souls Part 1 draagt. Het idee is om zielen te wekken, om ogen te openen en om bewustwording te creëren. Een nobel streven, maar het publiek is vooral gekomen om te rocken. En dat kan direct met ‘Holy Mountains’, ‘Jet Pilot’ en ‘Suite Pee’.

Het geluid staat in het begin van de set op standje galmbak: Tankian is wat lastig te horen en de gitaarpartijen klinken behoorlijk schel. Maar dat deert niemand, iedereen in de bomvolle zaal zingt alles woord voor woord mee. Handjes gaan de lucht in en de luchtgitaar word van stal gehaald, zeker bij nummers als ‘B.Y.O.B.’ en ‘I-E-A-I-A-I-O’, die al vrij vroeg in de set klinken.

Na 16 (!) nummers komt het grote scherm weer naar beneden en is het tijd voor het volgende filmpje. Dit markeert het begin van Wake Up The Souls Part 2 en het applaus dat klinkt is oorverdovend. Veel bands die na zoveel nummers het podium verlaten, maar System Of A Down is dus niet zo’n band. In dit tweede gedeelte van de set onder andere het traditionele Armeense  ‘Sartarabad’ en een cover van The Rolling Stones’ ‘Start Me Up’, maar het publiek is het meest fanatiek tijdens ‘Chop Suey!’. Opvallend is dat het geluid in dit gedeelte een stuk helderder klinkt en dat is maar goed ook. Enig gemis is dat de keyboardpartijen van Tankian volledig onhoorbaar zijn.

Liters bier gaan de lucht in, terwijl de sfeer op de vloer zeer gemoedelijk blijft. Broederlijk bijna. Ook het derde gedeelte van de set wordt voorafgegaan door een filmpje en in dit kortste gedeelte van de show trapt de band het gaspedaal nog eens extra in.  Het “My cock is much bigger than yours!” van ‘Cigaro’ wordt luidkeels meegezongen en met ‘Toxicity’ en ‘Sugar’ gaan we er nog even knalhard uit, met schorre kelen als gevolg. System Of A Down heeft het dik twee uur en 37 (!) nummers volgehouden en ondanks dat het geluid niet altijd even best was, kunnen we absoluut spreken van een geslaagde avond. Geslaagd was eveneens het creëren van de bewustwording, want de Armeense Genocide is nog steeds relevant. Zo heeft System Of A Down helemaal geen nieuwe muziek nodig om urgent te klinken. Klasse.

Je kunt geen reactie achterlaten.