Josha Zwaan – Dwaallicht

josha-zwaan-dwaallichtSchrijfster Josha Zwaan neemt de lezer in haar derde roman Dwaallicht mee in een wereld vol angst. De volwassen Marthe is anders dan de rest. Dat merkt ze zelf ook, maar wanneer ze een stuk jonger is en ze liever weg droomt in een andere wereld zijn er nog maar weinig dingen bekend over daadwerkelijke angststoornissen. Hierdoor heeft Marthe een lastige jeugd, kan ze niet goed opschieten met leeftijdsgenoten en sluit ze zich altijd af van de rest van de mensen. Wanneer ze wat ouder is, vertoont ze vluchtgedrag: in hobby’s, in haar werk, maar vooral in mannen.

Lichamelijkheid staat centraal in Dwaallicht: hoewel Marthe zich qua gedachten, depressies en angstaanvallen totaal afsluit van de rest van de wereld en mensen, zoekt ze dit op een andere manier op, namelijk door middel van seks. De lezer krijgt geen details te weten van de vele mannen waarmee ze in bed lag voordat ze haar man Berend ontmoette, maar het is wel duidelijk dat zij hier haar enige zekerheid uit haalt. Zinnen als “Hadden we maar geen kinderen”, wanneer zij met haar gezin op vakantie is en intiem wil zijn met Berend zijn enorm dubbel voor haar man. We lezen vanaf het begin namelijk niet alleen de gedachten van Marthe, maar ook van hem. Hij houdt ontzettend veel van zijn vrouw, maar kan moeilijk leven met hoe zij met haar angststoornis omgaat.

Marthe sluit zich op een gegeven moment namelijk helemaal af van haar jonge gezin. Het lawaai van de kinderen, het volgens haar gezeur van haar man, de druk van haar werk als vertaalster: het wordt haar allemaal teveel. Ook Berend merkt dit en trekt het niet langer. Wanneer ze wordt opgenomen voor haar stoornis lijkt het bergafwaarts te gaan. Gedetailleerd krijgen we alles te weten: haar gedachten, haar angsten, haar moeilijkheden met het leven. Het verhaal an sich is geen ander verhaal dan verhalen die we kennen over mensen met angststoornissen. Het grote verschil ligt hem in de manier waarop Zwaan alles opschrijft. De details en de emoties nemen je als lezer even mee in een totaal andere wereld waarbij je je haast onderdeel voelt van de familie. Dit maakt het een interessant boek om te lezen.

Uitgeverij: Ambo|Anthos
Aantal pagina’s: 246
ISBN-nummer: 9789026330650