Hot Chip – Why Make Sense?

Door Chantal Koolhaas 30 april 2015 Reacties staat uit voor Hot Chip – Why Make Sense?

Hot Chip - Why Make Sense (111x115)(Album – Domino Records) Het was in 2012, op vijfde album In Our Heads, dat Hot Chip voor het eerst echt de dance toeliet op haar plaat en iets minder (electro)poppy was dan voorheen. Hierna namen de bandleden tijd voor hun eigen projecten. Zo creëerde Alexis Taylor Await Barbarians, en bracht Joe Goddard in 2014 onder de naam The 2 Bears The Night Is Young uit. Gelukkig kwamen de bandleden van Hot Chip daarna weer bij elkaar om de liedjes voor Why Make Sense? te maken.

Why Make Sense? is gestript en eenvoudiger geworden. In plaats van in elk nummer meerdere lagen over elkaar heen te leggen, zijn ze aan de slag gegaan zoals een ‘normale’ band dat doet, en hebben ze voornamelijk reguliere instrumenten gebruikt. Het resultaat is bij de eerste luisterbeurt enigszins teleurstellend, want waar is de vrolijkheid en uitbundigheid die deze electropop band zo kenmerkt? Het album kent weinig hitpotentie en even weinig tempo.

Nu, als je over die eerste teleurstelling heen gekomen bent, dan lukt het je misschien wel om de kwaliteit te zien van wat Hot Chip nu heeft afgeleverd. De elektronische geluiden zijn inderdaad een stuk subtieler dan voorheen, maar ‘Huarache Lights’, eerste single en openingsnummer, blijft wel lekker in je hoofd hangen en heeft toch een prettig, vrolijk ritme. Daarnaast wordt er net als in ‘Cry For You’ goed gebruikt gemaakt van de diversiteit die de band in huis heeft. Verschillende zanglijnen en tempowisselingen kenmerken de verschillende nummers.

‘White Wine And Fried Chicken’ is waarschijnlijk de track met de meest bijzondere titel, maar de inhoud is wat minder indrukwekkend. De ballads die Hot Chip op Why Make Sense? (zo ook ‘So Much Further To Go’) presenteert, klinken namelijk meer als plaatvulling dan als toegevoegde waarde en zorgen voor een onnodig rustmoment. Gelukkig staan daar ‘Easy To Get’ en ‘Need You Now’ tegenover. Eerstgenoemde begint vrij ingetogen, maar bouwt uit naar een behoorlijk dance-geörienteerd nummer. Ook ‘Need You Now’ zal in een club niet misstaan en is een van de beste nummers van de plaat. Hoewel de instrumentatie eigenlijk vrij eenvoudig is, dragen de echo’s van de vocalen bij aan de indringende sfeer van deze track.

Het eindoordeel dat bij deze plaat hoort kan vrij kort weergegeven worden. Hot Chip heeft zich sinds ze in 2006 zijn begonnen duidelijk ontwikkeld. In plaats van de vrolijke popmuziek die ze voorheen vooral maakten, durven ze nu ook rustigere muziek te produceren, tezamen met meer dance-geörienteerde tracks. Dit pakt voor de trouwe Hot Chip-fan alleen niet altijd even goed uit en dat maakt Why Make Sense? wel een leuk album, maar niet echt spetterend.


Je kunt geen reactie achterlaten.