Irwin Shaw – De Jonge Leeuwen

de-jonge-leeuwenIrwin Shaw was een Amerikaanse schrijver van toneelstukken en boeken. Hij diende in de Tweede Wereldoorlog als adjudant-onderofficier en zijn ervaringen daar dienden als inspiratie voor zijn eerste boek: The Young Lions. Deze oorlogsroman kwam uit in 1948, amper drie jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het boek was een groot succes en werd vertaald naar het witte doek, met sterren als Marlon Brando en Dean Martin in de hoofdrollen. De eerste Nederlandse vertaling werd gedrukt in 1949 en nu, 66 jaar later, ligt er voor het eerst in dertig jaar tijd weer een heruitgave in de schappen.

De Jonge Leeuwen vertelt het verhaal over drie afzonderlijke mannen die allemaal hun eigen versie van de Tweede Wereldoorlog beleven. Christian Diestl is een skileraar in Oostenrijk die er zijn eigen ideeën over de oorlog op nahoudt maar door de situatie gedwongen wordt een keuze te maken. Hij sluit zich aan bij het leger en vecht zich als sympatisant van het naziregime een weg door onder meer Noord-Afrika, Frankrijk en Duitsland. Noah Ackermann is een Joodse Amerikaan die ingetogen en bescheiden is. Hij voelt zich moreel verplicht deel te nemen aan de oorlog maar twijfelt of hij er wel voor geschikt is. De derde hoofdpersoon is filmproducent Michael Whitacre, die langzaam beseft dat de enige manier om zijn leven zin te geven een aanmelding bij het front is.

In 38 hoofdstukken wordt om beurten de oorlog van de drie afzonderlijke karakters gevolgd. Langzaam maar zeker kruisen de paden van Diestl, Ackerman en Whitacre elkaar tot de climax zich ontvouwt. De bedoeling van de schrijver was om de wereld op een bepaald punt neer te zetten en zoveel mogelijk verschillende mensen te beschrijven die allemaal op hun eigen manier overleven. Dat is aardig gelukt, want De Jonge Leeuwen is een meeslepend verhaal dat je vanaf de eerste bladzijden beetpakt en niet meer loslaat.

De oorlog verandert je, zoveel is duidelijk. De gemotiveerde Diestl verliest langzaam maar zeker de overtuiging dat wat hij doet nuttig is en bijdraagt aan een betere wereld. Ackerman ervaart hoe het is om als Joodse man in de oorlog te vechten tegen de mensen die hem dood willen hebben. Ook aan het front wordt hij gekleineerd en getreiterd. Whitacre is degene die het meeste nadenkt over de mensen in de oorlog en probeert alles in perspectief te zien.

Het boek komt over als een realistisch verslag van het leven van een drietal soldaten en het is ongelooflijk dat er zo kort na zo’n ingrijpende gebeurtenis iemand is geweest die een naslagwerk als De Jonge Leeuwen op papier kon zetten. Mede dankzij de lengte van het verhaal (720 pagina’s) is er ruimte om alles mee te geven over wat de Tweede Wereldoorlog te bieden had. Denk hierbij aan broederschap, verraad, geluk, verdriet, liefde en haat.

Inmiddels is het alweer zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog aan zijn einde kwam, maar vergeten zullen we het nooit. Dankzij klassiekers als De Jonge Leeuwen krijgen we een inkijk in een wereld die hopelijk nooit de onze zal zijn. Een boek dat eigenlijk door iedereen gelezen zou moeten worden.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 720
ISBN-nummer: 9789046818497