Alex van der Hulst – Draag Nooit Een Gele Trui

draag-nooit-een-gele-truiWielrennen is dé sport bij uitstek waarbij ongeschreven regels over het uiterlijk en de fiets bijna belangrijker zijn dan de sport zelf. Althans, voor veel wielertoeristen dan. Een groep Italianen die zichzelf de Velominati noemt maakte al een lijst met regels waar je je aan dient te houden tijdens het fietsen, Alex van der Hulst schreef een Nederlandse equivalent onder de naam Draag Nooit Een Gele Trui. Want een trui dragen die je zelf nooit hebt verdiend door de Tour de France te winnen, is in het wielrennen een doodzonde.

In het boek vind je geinige illustraties en beschrijvingen van de verschillende soorten wielertoeristen die je op de weg tegen kunt komen, zoals De Bolle, De Materiaalfreak en De Hipsterfietser. Deze korte hoofdstukken worden afgewisseld met interviews van bekende (ex-)profwielrenners die hun ervaring met de regels binnen het peloton delen. Dan zijn er nog hoofdstukken waarin je leert hoe je bejaarden op het fietspad moet passeren (een proces van minuten) en welke types er op een bepaald merk rijden. Zo komt de naam van Giant vaak overeen met het lichaam van de berijder, is een Jan Janssen voor gepensioneerden met een camper en is een Bianchi met haar rare kleur niks voor volwassen mannen. Tot slot is er achterin een uitgebreide gids te vinden voor vrouwen, die je vertelt hoe je met een wielrenner samen moet wonen. Want wie dacht dat voetbalfans fanatiek kunnen zijn, zou eens een weekje met een wielerfan door moeten brengen.

De insteek van Draag Nooit Een Gele Trui is dat je de geboden niet al te serieus moet nemen. En dat lijken de profs zelf ook niet te doen. Fietsen gaat om plezier hebben, je vrij voelen en wat van je omgeving te zien. Zolang je je benen maar scheert, een afgetraind lijf hebt, geen zadeltasje hebt, witte sokken draagt en nog 148 andere regels naleeft hoef je niet bang te zijn raar aangekeken te worden bij een stoplicht. Een onmisbaar boek voor de wielertoerist die tegen een beetje zelfspot kan.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 208
ISBN-nummer: 9789046818923