Rangleklods – Straitjacket

Rangleklods – Straitjacket (115x115)(Album – Tambourhinoceros) Waarschijnlijk doet de naam Rangleklods niet meteen een belletje bij je rinkelen, en dat terwijl ze toch al flink wat festivals hebben bezocht. Denk aan Roskilde, Sziget, PITCH en Where The Wild Things Are, zeker ook niet de minste dus. Mogelijk ken je wel hun single, ‘Young and Dumb’, die al in 2011 uitkwam en met zijn hypnotiserende geluid en aangename elektronica van NME uiterst goede kritieken kreeg. Al met al in ieder geval een goede reden om het Deense duo Esben Andersen en Pernille Smith-Sivertsen met hun nieuwste album Straitjacket beter te leren kennen.

Straitjacket start met ‘Lost U’, dat meteen een goede indruk geeft van de rest van het album. Percussie, vermengd met elektronica, heldere vrouwelijke vocalen, echo’s, stemvervormingen. Noem het maar op. Maar tegelijkertijd is de compositie vrij kaal te noemen en wordt er geen overdaad aan geluiden gebruikt om de sfeer te bouwen, en dat pakt erg goed uit. Richting het einde van het nummer wordt het wat experimenteler en komen de synths goed tot hun recht.

Het opvolgende ‘Schoolgirls’ is wederom vrij ingetogen qua instrumentatie, met een bescheiden bass in de hoofdrol. Dit keer zijn de vocalen voornamelijk ontleend aan Esben Andersen, die een fijne, donkere stem heeft. In ‘Broke’ wordt het uiterste opgezocht en laat Rangleklods hier en daar een complete stilte vallen. ‘Degeneration’ daarentegen, lijkt zowaar wat toegankelijker, met de indringende, hypnotiserende vocalen en een ritme dat je gemakkelijk oppakt. Rangleklods blijkt meester in stemvervorming en het gebruik van allerhande elektronica.

‘Forgive’ en ‘Tricks’ zijn ook aangename tracks, met een prettig ritme en verscheidene geluidselementen en -fragmenten die goed in de muziek passen. En hoewel Rangleklods eigenlijk niet veel anders doet op de verschillende nummers, vallen ze toch niet in herhaling en blijft het leuk om naar te luisteren. Zo spelen ze met tempowisselingen in ‘Tricks’ en ‘Straitjacket’ en blijven ze vernieuwend met de verschillende synthesizergeluiden die ze produceren. Al met al zijn deze Denen echt een fijne toevoeging voor de hedendaagse elektronische muziek.