Will Butler – Policy

will butler(Album – Merge Records / Konkurrent) Als je als muzikant onderdeel uitmaakt van een band moeten er vaak concessies gedaan worden. Wil je dan eens zelf de dienst uitmaken dan zorg je dat je je creativiteit in een soloalbum kunt steken. Will Butlers 9-5 baan is dat van toetsenist/bassist/gitarist/percussionist/alleskunner bij Arcade Fire. Arcade Fire die bekend staat om zijn precisiemuziek, ambitieuze albums, hoofden van papier-maché en grootse concerten. Dit is uiteraard niet altijd zo geweest, in de beginjaren was de band een stuk rauwer en minder gearrangeerd. Iets dat we terug horen in het solodebuut van Butler. Met Policy wil de muzikant, naar eigen zeggen, aan het publiek laten horen dat hij wat betreft muziek een alleseter is.

En dat ‘van alles wat’ is direct ook de crux van Policy, er is geen richting op te bekennen. We gaan van springerige gitaren op ‘Take My Side’ naar synthesizer discoklanken op ‘Anna’. ‘What I Want’ is een explosief nummer doordrenkt van power chords, waar het tempo hoog ligt. Ditzelfde op afsluiter ‘Witness’ waar Butler zijn politieke betrokkenheid toont. Op ‘Something’s Coming’ horen we vooral invloeden van Talking Heads terug. Het nummer ‘Son of God’ had niet misstaan op een Arcade Fire-album.

Interessant wordt het pas op de ingetogen nummers zoals ‘Sing to Me’ en ‘Finish What I Started’. Waar de eerste luisterbeurten deze nummers nog als vreemde eenden in de bijt klinken worden deze naarmate de draaibeurten vorderen juist de nummers waar Policy zijn meerwaarde toont. Butler klinkt breekbaar, minder uitbundig, en nummers staan verder af van het werk dat hij met Arcade Fire gemaakt heeft.

Het is jammer dat Will Butler maar met mondjesmaat deze kant van zichzelf laat zien. Zijn missie om zijn brede interesse in muziekstijlen te etaleren is gelukt maar hierdoor voelt het album aan als een lopend buffet. Wil hij de luisteraar haute cuisine voorschotelen zal hij wat meer de diepte in moeten.