Laura Marling @ Paradiso, Amsterdam

Door Daan Krahmer 15 mei 2015 Reacties staat uit voor Laura Marling @ Paradiso, Amsterdam

Noem Laura Marling gerust een carrièrevrouw. De van oorsprong Engelse folkzangeres is pas 25 lentes jong maar heeft desondanks al vijf kwalitatief goede studioalbums op haar naam staan. Short Movie heet het laatste wapenfeit en kan meteen gezien worden als de spannendste en donkerste variant tot nu toe. De beste misschien ook wel. Begeleid door haar driekoppige band en een enorm projectiescherm – waarop een fraaie time-lapse van een zonsondergang in de woestijn te zien is – keert de gerespecteerde singer-songwriter voor het eerst in twee jaar terug naar Nederland.

En dat blijft niet onopgemerkt. Door de jaren heen heeft Marling met haar onderscheidende en veelal intieme luisterliedjes een vaste fanschare aan zich gebonden. Het applaus is dan ook bijzonder luid wanneer Marling vraagt wie haar al eens eerder heeft gezien. Toch is dit optreden geenszins een herhaling van de shows tijdens vorige tournees. Marling is nog volop in ontwikkeling en in haar muzikale DNA zit vernieuwingsdrang ingebakken. Zo rockte Marling niet eerder zo hard als in het gejaagde ‘False Hope’ en intrigeert ze tot op het bot in het ijzingwekkende ‘I Feel Your Love’. Je gelooft Marling meteen, mede dankzij haar warme en authentieke stem.

Laura Marling is schattig en stoer tegelijk. Maar ook een pittige en eigenzinnige dame. Een artieste met statuur, al speelt ze vanavond hier en daar wat gehaast en onevenwichtig. Afgezien van het adembenemende openingssalvo (waarin vier nummers aan elkaar geweven worden) blijft Marling grotendeels keurig binnen de lijntjes. Precies goed voor de vele meezingers maar muzikaal vuurwerk blijft uit. Kippenvel blijft dat niet. De solo-uitvoeringen van Short Movie-outtake ‘Daisy’ en het oudere ‘Love Be Brave’ zijn mooi. ‘Worship Me’ en afsluiter ‘Short Movie’ mooier. Anderhalf uur vliegen voorbij. Wanneer de zon achter Marling onder gaat kunnen we concluderen dat ze uiteindelijk de sterren (letterlijk) van de hemel speelde.

Setlist:

 • ‘Howl’
 • ‘Walk Alone’
 • ‘Suite’
 • ‘I Feel Your Love’
 • ‘How Can I’
 • ‘What He Wrote’
 • ‘Rambling Man’
 • ‘Love Be Brave’
 • ‘False Hope’
 • ‘Devils Spoke’
 • ‘Master Hunter’
 • ‘Strange’
 • ‘The Muse’
 • ‘Sophia’
 • ‘Warrior’
 • ‘Goodbye England’
 • ‘Made By Made’
 • ‘Colorado Girl’ (solo, Townes van Zandt)
 • ‘Daisy’ (solo)
 • ‘Worship Me’
 • ‘Short Movie’

Je kunt geen reactie achterlaten.