Suuns & Jerusalem In My Heart – Suuns & Jerusalem In My Heart

Door Daan Krahmer 16 mei 2015 Reacties staat uit voor Suuns & Jerusalem In My Heart – Suuns & Jerusalem In My Heart

suuns-jerusalem-in-my-heart(Album – Secretly Canadian / Konkurrent) Op de laatste editie van Le Guess Who? beleefden Suuns & Jerusalem In My Heart hun Nederlandse primeur. Voor de doorgewinterde muziekliefhebber is het Canadese Suuns dankzij mooie festivalshows en twee sterke experimentele albums, Zeroes QC (2010) en Images Du Futur (2013), geen onbekende meer, maar wie was in hemelsnaam die act na het &-teken? De van oorsprong Libanese eenmansband Jerusalem In My Heart (JIMH) spreekt meer tot de verbeelding en verwonderlijk is dit niet. Opperhoofd Radwan Ghazi Moumneh woont al jaren in Canada maar combineert op onnavolgbare wijze Arabische elektronica en meer traditionele oosterse zang uit zijn moederland. Deze samenwerking klinkt op papier inderdaad als eentje van de onverteerbare, moeilijke soort. In de praktijk valt dat wel mee.

Suuns & Jerusalem In My Heart is namelijk precies de optelsom die je mag verwachten bij het combineren van deze twee groepen. De plaat opent met ‘2amoutu 17tirakan’, een tegelijkertijd toegankelijke en obscuur opgebouwde jam die traag op gang komt. Gaandeweg komt er langzaam een goede beat in en verandert het nummer in een psychedelische elektrotrack met veel Arabisch klinkende geluiden. Het zal niet de enige zijn op deze plaat. In ‘Seif’ bevind je je als luisteraar even in Oosterse sferen met traditionele samenzang en Omar Souleyman-achtige handclaps. Dit alles komt ook terug in afsluiter ‘3attam Babey’, de ondefinieerbare psychrockende afsluiter waarmee de plaat ten einde komt.

‘In Touch’ klinkt het meeste als het reguliere werk van Suuns, niet in de minste plaats doordat hier voor de eerste en enige keer de verstilde, bijtende zang van Suuns’ Ben Shemie een prominente rol opeist. Fraai is ook het ingetoge ‘Leyla’, dat als kort luisterliedje even een verwante, intieme Radiohead-sfeer tevoorschijn tovert. Het is een wonderbaarlijke rustmomentje tussen al het vage, wat aan samenhang ontbrekende geëxperimenteer dat er op deze plaat te vinden is. Opnieuw toont Suuns veel lef hoewel het what-the-fuck gehalte op Suuns & Jerusalem In My Heart wel heel hoog is.

Je kunt geen reactie achterlaten.