Viet Cong @ Bitterzoet, Amsterdam

Door Tim van Meurs 16 mei 2015 Reacties staat uit voor Viet Cong @ Bitterzoet, Amsterdam

Met een controversie vanwege de naam en één van de beste albums van 2015 so far op zak heeft Viet Cong een interessant jaar. Sinds het uitbrengen van hun self-titled debuut is de band volop aan het touren geslagen. Dit bracht ze eerder dit jaar naar Paradiso en Rotown, waarna ze weer naar Canada en Amerika vertrokken. Deze Hemelvaartsdag is het viertal weer terug in Nederland, ditmaal in Bitterzoet.

Op het moment dat supportact Soft Walls aan hun set begint is het nog niet heel druk in de zaal. Aan de deur kunnen nog kaartjes gekocht worden, wat niet de indruk wekt dat het vanavond erg vol zal worden in het Amsterdamse zaaltje. De set van Soft Walls is vooral hard, erg hard. Voorin de zaal is het bijna niet vol te houden zonder oordoppen en zelfs in de rokersruimte klinkt het volume nog te hoog. Dat is heel jammer, want de muziek van het Britse viertal kan op momenten subtiel gelaagd klinken. Door hoe het nu gespeeld wordt, komt dit echter totaal niet over: ieder instrument lijkt te hard in de mix te staan, waardoor het vooral klinkt als een brij aan geluid. Zanger Dan Reeves is bovendien onverstaanbaar, wat ook erg afdoet aan de nummers. Was het geluid beter afgesteld, had het waarschijnlijk een stuk toffer geweest; gemiste kans dus.

Tijdens het laatste nummer van Soft Walls valt overigens wel op hoe druk het geworden is. De deurverkoop heeft blijkbaar toch nog genoeg op de been gezet en het is dus moeilijk bewegen in Bitterzoet. Viet Cong laat gelukkig niet heel lang op zich wachten en begint al snel met ‘Throw It Away’ van hun tour-album Cassette. Tijdens het vorige Europese deel van de tour werd dit album nog vrij goed vertegenwoordigd en kwamen ook ‘Unconscious Melody’ en ‘Oxygen Feed’ voorbij. Vanavond houdt de band het echter bij het ene nummer, om verder enkel werk van Viet Cong te spelen. Dit resulteert in een korte, maar toch erg intensieve set.

Waar de stem van Matt Flegel op plaat nog vrij egaal klinkt, krijgt deze live een flink rauwe rand eromheen. Dit zorgt ervoor dat enige subtiliteit die in de vocalen zit verdwijnt, wat eigenlijk verrassend goed past in het geheel. Ook gitarist Daniel Christiansen lukt het niet altijd om de ingewikkelde partijen van de plaat over te nemen, maar dit wordt hem vergeven. Het is vooral genieten om hem te blijven volgen in zijn ongemakkelijke bewegingen en totaal uitgezonede blik in zijn ogen.

Live valt ook des te meer op hoe ingewikkeld de nummers van Viet Cong in elkaar steken. Een nummer als ‘Throw It Away’ bijvoorbeeld, dat zich kenmerkt door verschillende tempowisselingen, is moeilijk bij te houden, afgaande op de danspasjes van degenen voor het podium. En als de drums van ‘March of Progress’ zonder de nodige effecten gespeeld worden, hoor je pas wat een geniale drummer Michael Wallace echt is.

Na slechts vijf nummers, waaronder prijsnummer ‘Continental Shelf’ dat zonder al te veel poespas gespeeld wordt, is het al tijd voor albumafsluiter en vaste setafsluiter ‘Death’. Op het album duurt het nummer al een ruime elf minuten, maar het volledig instrumentale intermezzo in het nummer leent zich er natuurlijk perfect voor om er flink op los te gaan. Christiansen eindigt op de grond, Wallace ramt zijn drumstel nog net niet kapot en Flegel schreeuwt zijn keel nog maar eens verder aan gort. Zo’n zeventien minuten duurt het nummer uiteindelijk, waarna iedereen het podium verlaat. Christiansen neemt nog een slok van zijn bier om het direct uit te sproeien op het podium en wat rest is een minutenlange feedback. Het publiek is nog hongerig voor meer, maar wanneer de feedback ook uitgaat is het toch echt voorbij; de gehoopte toegift blijft uit. Maar ja, met ‘Death’ heeft Viet Cong dan ook wel een gedroomde afsluiter.

Uiteindelijk is een concert van Viet Cong dus letterlijk kort maar krachtig; voor je er eenmaal goed en wel inzit is de band alweer verspreid over de zaal en kan iedereen met suizende oren naar huis. De volgende kans om de band te zien in Nederland is op Lowlands en afgaande op dit optreden mogen ze daar rekenen op een aardig publiek.


Je kunt geen reactie achterlaten.