Moon Duo – Shadow Of The Sun

Door Daan Krahmer 17 mei 2015 Reacties staat uit voor Moon Duo – Shadow Of The Sun

moon-duo-shadow-of-the-sun(Album – Sacred Bones Records / Konkurrent) Van Wooden Shjips-zijproject is Moon Duo door veel podiummeters maken inmiddels ook uitgegroeid tot een populaire act in het psychedelische livecircuit. Niet gek met een ervaren rot als de immer productieve Erik Johnson aan het roer. Samen met echtgenote Sanae Yamada bracht hij recentelijk Shadow Of The Sun uit, het derde studioalbum in vier jaar tijd. In 2012 werd John Jeffrey al geïntroduceerd, inmiddels is hij een volwaardig lid van Moon Duo. Het maakt de plaat minder statisch, maar verder is er ook weinig nieuws onder (de schaduw van) de zon te ontdekken.

Het plan van aanpak is namelijk ongewijzigd. Lange, repetitieve jams die tot het oneindige voortbouwen op dikwijls een gouden synth- of gitaarmelodie. Geestverruimend, dat is het handelsmerk van Moon Duo geworden. Zonder poespas, en licht voorspelbaar, vliegen namelijk de in fuzz onder gedompelde gitaarpartijen, stoïcijnse drumcomputers en dromerige, nét-wel-te-verstane zangpartijen van Johnson je om de oren. Niets klinkt op Moon Duo #3 zoals we dit al niet eerder hebben gehoord.

Toch is dat voorspelbare geen straf. Shadow Of The Sun voelt als het perfectioneren van een kunstje, en dat werkt geen irritatie op. Het geluid klinkt minder vlak dan op debuut Mazes (2011) en de smerige en opzwepende ideeën zijn hier en daar beter uitgewerkt. ‘Zero’ is hyper-aanstekelijke stuiterpsychedelica en ‘Night Beat’ is voor het genre een aangenaam vrolijk liedje. Het uitgebalanceerde ‘In A Cloud’ is zwoeler dan wat Moon Duo normaal gesproken laat horen en vormt een welkome afwisseling met de rest van het songmateriaal. Precies wat je kan en mag verwachten van deze ervaren spacerockers. Sterker nog: beter is dit Moon trio niet eerder vastgelegd op plaat. Voor wie de band (nog) niet kende, is er geen mooier instapmoment denkbaar. Voor wie al bekend was met de groep is dit een kwalitatief sterke maar behoudende plaat zonder verrassingen.


Je kunt geen reactie achterlaten.