BADBADNOTGOOD & Ghostface Killah @ Melkweg, Amsterdam

BADBADNOTGOOD & Ghostface Killah

Ghostface Killah werkte eerder al samen met (jazz)componist Adrian Younge op Twelve Reasons To Die. Jazz en hiphop, twee werelden die zover van elkaar af staan, maar toch zo dicht bij elkaar blijken te liggen. In het diepste geheim werd de afgelopen drie jaar gewerkt aan Sour Soul, een album waarop BADBADNOTGOOD voor de instrumentatie zorgt en Ghostface Killah voor de teksten. Vanavond staan de heren samen op het podium van de Melkweg voor een aardig gevulde The Max.

BADBADNOTGOOD & Ghostface Killah

Het optreden kent een logische opbouw: eerst krijgen we wat solowerk van BADBADNOTGOOD te horen, dan een summier stukje Sour Soul en vervolgens een Wu-Tang-allegaartje. Het blijkt een gouden formule. De rustige nummers van BBNG missen hun uitwerking niet. Relaxt meedeinend laat het publiek de experimentatiedrift over zich heenkomen. Vooral tijdens ‘Velvet’, onlangs verschenen als 7″, weet BBNG de zaal bij de les te houden. Het orgelgeluid en de pulserende, steeds sneller wordende drums werken hypnotiserend.

BADBADNOTGOOD & Ghostface Killah

Na een kleine twintig minuten voegt Ironman himself zich bij de heren op het podium. De nummers van Sour Soul komen er echter bekaaid af. Het is een trip down memory lane en dan vooral op het gebied van de Wu-Tang Clan. Voor BADBADNOTGOOD is een glansrijke rol op de achtergrond weggelegd.  Opvallend is de bevlogenheid waarmee drummer Alexander Sowinski en toetsenist Matthew Tavares spelen. Wie BBNG eerder gezien heeft weet wat deze gasten in huis hebben en vanavond wordt dat eens en te meer onderstreept. Het is immers niet voor niets dat ze hebben samengewerkt met Earl Sweatshirt, Frank Ocean en nog veel meer namen uit de hiphopwereld.

BADBADNOTGOOD & Ghostface Killah

Ghostface richt zich tijdens het optreden meerdere keren tot het publiek. Hij vertelt over de muziek uit de jaren negentig en zeventig, waarbij hij een paar keer een poging tot zingen doet. Vooral de imitatie van een jonge Michael Jackson zal nog lang in het geheugen blijven. Rappen gaat hem gelukkig nog steeds goed af. Tussendoor houdt hij een spiritueel praatje over saamhorigheid, God en alles wat daarbij hoort. En een Wu-Tang-show is natuurlijk niet compleet zonder ODB-momentje. ‘Shimmy Shimmy Ya’ wordt luidkeels meegebruld en voor ‘Protect Ya Neck’ worden twee mensen uit de zaal gepikt die de verse van ODB en Meth mogen vertolken. Ze slagen met vlag en wimpel.

BADBADNOTGOOD & Ghostface Killah

Zo wordt er langzaam toegewerkt naar een climax. Na een kleine anderhalf uur is het einde van de show daar en is het tijd voor wat dankwoorden. Ghostface en BBNG bedanken elkaar, het publiek en sluiten af met een foto waar de hele zaal op staat. Mensen die vervolgens merchandise omhooghouden om te signeren worden op hun wenken bediend.

Zowel BADBADNOTGOOD als Ghostface Killah staan binnenkort weer in ons land, dus zorg dat je erbij bent.

BADBADNOTGOOD & Ghostface Killah

Fotografie: Daniël de Borger
Tekst: Kees de Jong