Kurt Cobain: Montage Of Heck

Door Dave Coenen 20 mei 2015 Reacties staat uit voor Kurt Cobain: Montage Of Heck

(Universal) Misschien slaap je wel in zo’n zwart iconisch Nirvana-shirt van de H&M, of kun je de tekst van ‘Smells Like Teen Spirit’ dromen. Maar wat weet je écht over de jeugd, het liefdesleven en de levensloop van die ene “hello hello brullende zanger? Rondom die legendarische band Nirvana en haar misschien nog wel bekendere gitarist/frontman Kurt Cobain bestaan veel mythen en hiaten in kennis. Filmmaker Brett Morgen rekent voor eens en altijd af met het gebrek aan kennis en zet de levensloop van Cobain op een fenomenale en tot op heden ongeëvenaarde manier neer in Montage Of Heck.

Hoe Morgen het voor elkaar kreeg is een raadsel, maar dankzij Montage Of Heck kom je zo dicht bij Kurt, zijn psyche en zijn intimi als mogelijk: dochter Frances Cobain kreeg de eindproductie in handen, Kurts moeder, vader, stiefmoeder en ex-vriendin wilden hun verhaal kwijt en zelfs Courtney Love, Kurts echtgenote tot aan zijn dood met een toch wel beruchte reputatie onder een groot aantal Nirvana-fans, ging mee aan boord. Maar Morgen maakt van Montage Of Heck geen documentaire die louter talking heads bevat: werkelijk álles wat Cobain op artistiek gebied heeft voortgebracht in zijn korte, maar intense leven werd beschikbaar aan regisseur Morgen. Van tekeningen, tot dagboeknotities, tot homevideo’s, tot zelf opgenomen cassettebandjes tot kunstwerken. Al dit materiaal komt tot leven in de film: de tekeningen bewegen, de notities spreken boekdelen en Kurts opnames worden verhaald door de animatie van de Nederlandse(!) tekenaar Hisko Hulsing. Het is alsof je tweeënhalf uur in het hoofd van Cobain zit. Of sterker nog: je bént Kurt Cobain, je leeft mee. Dat maakt Montage Of Heck tot een achtbaan van emoties, die soms intens zwaar (Kurts jeugd, heroïneverslaving en suïcidale notities) en soms intens gelukkig (zijn ware liefde voor zijn dochter Frances en zijn vrouw Courtney Love, inclusief naakte stand-up comedy op de badkamer) is. Let wel: deze documentaire bevat onwijs veel Nirvana in zowel muziek als beeld, maar vertelt het verhaal van Cobain en zijn leven. Zo zien we niet hoe Kurt zijn eerste gitaar kocht, hoe Nirvana precies ontstond en hoe de band met zijn dood omging; het einde zal voor sommigen wat abrupt voelen.

Brett Morgen vertelt met Montage Of Heck niet alleen een levensverhaal dat van cruciaal belang is voor de muziekgeschiedenis en aan iedere generatie verteld moet worden, maar toont ook de oprechtheid van Cobain en zijn muzikale intenties, wat voor de kijker een echte band schept met de man en zijn muziek. Het doel van Morgen is gelukt: als kijker begrijp je Cobain na deze film beter en gegarandeerd dat je de platen van Nirvana beter gaat begrijpen en uit de kast gaat opgraven. Deze documentaire is niet alleen one of a kind, maar ook één van de beste muziekdocumentaires en films die je ooit zult zien. Gevalletje zes sterren uit de vijf.

Je kunt geen reactie achterlaten.