GABI – Sympathy

Door Leonie Poot 21 mei 2015 Reacties staat uit voor GABI – Sympathy

GABI(Album – Konkurrent) Het debuutalbum Sympathy van de Amerikaanse Gabrielle Herbst is lastig samen te vatten. De Amerikaanse maakt prachtige esthetische muziek, vederlichte liedjes met klanken die uitwaaieren, aantrekken en afstoten. Het album is voortgekomen uit langgerekte sessies die de muzikante met haar band opnam in de studio. Dit leverde een serie composities op die, volgens de biografie van Herbst, de muzikante de kans gaf zich te transformeren tot de artiest GABI en de grenzen van de lied-vorm op te zoeken.

Sympathy is gecentreerd rondom de stem van Herbst. Ze heeft onder andere les gehad in de Indonesische Gamelan, piano, klarinet, en volgde lessen in zang en compositie aan het befaamde Bard College in New York. Deze rijke geschiedenis horen we terug op haar album. Wellicht niet letterlijk maar Sympathy klinkt als een product dat zich door de jaren heen gevormd heeft in het hoofd van Herbst. Het album heeft richting, is afgebakend, en klinkt af.

Hoewel de stem van Herbst centraal staat laat de zangeres nergens het achterste van haar tong zien. Teksten nemen geen prominente rol in op het album, in plaats daarvan horen we flarden en losse woorden. Op album opener ‘Koo Koo’ zingt ze herhaaldelijk “I will wait for you”, als een mantra weven de woorden zich tussen de viool door. De zangeres laat het aan de luisteraar over het verhaal in te vullen. ‘Fleece’ is een prachtig voorbeeld van hoe teksten en de arrangementen elkaar aanvullen, de woorden klinken als het schuim op de golven die worden veroorzaakt door aanzwellende violen en het roffelen op trommels.

Het gevoel dat Sympathy oproept is er een van verlies en verlangen. Het is moeilijk te geloven dat dit Herbsts debuut is, zo verfijnd en indrukwekkend als het is. Sympathy is verplichte kost voor iedereen die fan is van artiesten als Julia Holter, Julianna Barwick, en Sigur Rós.

 

Je kunt geen reactie achterlaten.