And So I Watch You From Afar – Heirs

152949(Album – Sargent House / Suburban) Furieuze gitaren, donderende drums en wilde vocaallijnen, dat voert de boventoon bij And So I Watch You From Afar’s vierde plaat. En ja, dat voerde op de voorgangers van Heirs (want zo heet ’ie) ook al de boventoon en ondanks dat deze plaat een logische opvolger van All Hail Bright Futures is, is het niet ‘meer van hetzelfde’.

Opener ‘Run Home’ pakt met z’n donderende openingsriff de luisteraar gelijk bij de strot vast en gelijk vallen de vocalen op: het zijn niet meer zomaar wat klanken, de woorden zijn zelfs definieerbaar. De heren uit Belfast hebben duidelijk hun best gedaan op dit vlak. Dat blijkt ook wel tijdens ‘These Secret Things I Know’: hele coupletten worden meegezongen door het viertal. Muzikaal grijpt dit nummer vooral terug naar tweede plaat Gangs, want dat drumpatroon hoorden we ook al op dat album.

Heirs is een plaat geworden waar And So I Watch You From Afar boven zichzelf uitstijgt. De grotere hoeveelheid aan vocalen waren al genoemd, maar muzikaal klinkt het geheel nóg speelser en breder. Songideeën van vorige platen passeren ook de revue (zo had ‘Animal Ghosts’ prima op de eerste plaat kunnen staan en lijkt de intro van ‘Tryer, You’ een overblijfsel van het vorige album), maar de heren zijn niet aan het recyclen geslagen.

Nee, allesbehalve. Luister maar eens naar die moddervette riff in de eerste helft van ‘Wasps’, alsof je met een straaljager te maken hebt, of het poppy ‘Redesigned A Million Times Before’. Op de tweede helft komt de band helemaal op nieuw terrein terecht, hier klinken de heren namelijk nóg dromeriger. Op ‘A Beacon, A Compas, An Anchor’ neemt het viertal een lange, cleane, dromerige aanloop, om vervolgens alle registers open te trekken. De filmische titeltrack gaat nog een stapje verder: als eb en vloed wisselen clean en beuken zich af. En als de stof wegtrekt –en we heel subtiel een orgeltje horen – nog één alles verwoestende uithaal. Dan rest alleen nog afsluiter ‘Tryer, You’, een nummer met een tropisch intro, een ambient middenstuk en donderende drums aan het einde. And So I Watch You From Afar bewijst met Heirs een wereldband te zijn door een wereldplaat af te leveren.