Blaine Harden – De Grote Leider En De Straaljagerpiloot

Door Kees de Jong 24 mei 2015 Reacties staat uit voor Blaine Harden – De Grote Leider En De Straaljagerpiloot

de-grote-leider-en-de-straaljagerpilootBlaine Harden werd naar aanleiding van zijn boek over het leven van een Noord-Koreaan Vlucht uit Kamp 14 in november 2012 gebeld door Kenneth Rowe. Deze Noord-Koreaan staat bij het publiek bekend als No Kum-sok. Hij vluchtte in 1953 met een MiG-straaljager uit de handen van de dictatuur van Kim Il-Sung. Het gesprek was de aanleiding voor De Grote Leider en de straaljagerpiloot en vertelt niet alleen het verhaal van de heldhaftige piloot, maar gaat ook diep in op de opmars van het totalitaire regime van Kim Il-sung.

Over de oorlog in Noord-Korea bestaan veel mythes. Een aantal dingen kunnen we in ieder geval met zekerheid vaststellen. Zo viel het land Zuid-Korea in 1950 binnen, nadat Jozef Stalin en Mao Zedong in het geheim hun goedkeuring aan Kims invasieplan gaven. Het was het begin van een bloedige oorlog met veel burgerslachtoffers. De politieke oorlog werd vooral boven de grond uitgevochten. Stalin stuurde een zooi MiG-straaljagers naar Noord-Korea, terwijl de Amerikanen onder leiding van generaal Douglas MacArthur het met de B-29 bommenwerper en F-86 Sabre moesten doen.

No Kum-sok, een jongen van slechts zeventien jaar oud meldt zich aan bij de marine, om te voorkomen dat hij bij de infanterie op de grond moet vechten. Noord-Korea is op dat moment al veranderd in een stalinistisch bolwerk, waarbij elke tegenstander van het communisme uit de weg wordt geruimd. In dat opzicht is er weinig veranderd ten op zichte van nu. No droomt ervan om ooit naar de Verenigde Staten te kunnen vluchten en om dat te bereiken is hij begonnen met zichzelf voor te doen als supercommunist. Er mag bij zijn meerderen en collega’s geen enkele twijfel over bestaan dat hij een trouwe volger van De Grote Leider is. Hij blijkt de beste piloot van Koreaanse komaf en weet zich te handhaven, om uiteindelijk zijn gedroomde ontsnappingspoging uit te voeren.

Ondertussen wordt duidelijk dat Kim Il-sung weinig kaas heeft gegeten van oorlogvoeren. Zonder de hulp van Stalin en Mao had hij de oorlog zelfs al verloren voordat deze goed en wel begonnen was. Terwijl zijn volk gevoed wordt met leugens en elke vorm van opstand bestraft wordt met executies en een enkeltje strafkamp, laten de Amerikanen zich ook niet van hun beste kant zien. Door bombardementen worden hele steden in de as gelegd en vallen er veel burgerslachtoffers. In 1953 komt er een einde aan de bloedige oorlog, die eigenlijk geen winnaars kent.

De Grote Leider en de straaljagerpiloot geeft een bijzondere inkijk in het leven van iemand die de onderdrukking, die in Noord-Korea nog altijd gaande is, heeft moeten ondergaan. Het is triest om te constateren dat er in Noord-Korea weinig veranderd is. Ook de Amerikanen hebben over deze oorlog een hoop leugens verspreid om bij het eigen volk als barmhartige samaritaan over te komen. Dat er bijna twee miljoen Koreanen het leven lieten of ernstig gewond raakten mede door hun toedoen wordt maar even vergeten.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over hoe het huidige Noord-Korea tot stand is gekomen.

Uitgeverij: Balans
Aantal pagina’s: 352
ISBN-nummer: 9789460038563

Je kunt geen reactie achterlaten.