Rangleklods @ EKKO, Utrecht

Een paar dagen terug kwam Straitjacket uit, het nieuwe album van Rangleklods, waar we behoorlijk enthousiast over waren. Vanavond staat het Deense duo in EKKO in Utrecht, om de elektronische tracks die op plaat zo goed klinken live ten gehore te brengen. Het optreden blijkt bijna uitverkocht te zijn en de zaal is dan ook goed gevuld wanneer we binnenkomen, terwijl het voorprogramma, Hömpfdingå de laatste noten laat horen. Gezien de uitbundige, doch ietwat aparte dansjes die we hier en daar aanschouwen heeft het publiek er in ieder geval zin in.

Na een korte ombouwpauze – want zo veel valt er niet op te stellen – stappen Esben Andersen en Pernille Smith-Sivertsen het podium op. Het duo houdt zich bewust niet aan de stereotype haardracht voor de verschillende seksen, want waar Esben lang haar heeft, draagt Pernille juist een korte coupe. Aangezien Denemarken één van de meest geëmancipeerde landen is, zou je bijna niet anders verwachten. De avond wordt vervolgens met ‘Behaviour’ ingezet, een track van hun oudere album Beekeeper. Terwijl Pernille de drumcomputer en de synths bespeelt, is Esben verantwoordelijk voor de knoppen en de zang. Wat onhandig staat hij op het podium achter de microfoon. Want waar Pernille met gemak op het ritme meedeinst, heeft Esben eigenlijk een grappige motoriek en zijn nerdy polo versterkt dit beeld.

Gelukkig doet dit geen afbreuk aan de klanken die het duo produceert. Terwijl de bass tot diep in je lichaam door dreunt, worden de verschillende nummers gelaagd opgebouwd. Het duo schroomt tempowisselingen niet en creëert hiermee een aangename flow.  Ook de samenzang is een fijne toevoeging, want waar Esben een vrij vlakke, monotome stem heeft, is die van Pernille juist helder en dromerig.

Na ‘Behavior’ worden direct een aantal nieuwe tracks gespeeld, die goed worden ontvangen door het publiek. Zo is er het hypnotiserende ‘Schoolgirls’ en het eigenzinnige ‘Dry Me Out’, dat begint met een geluidsfragment dat lijkt voort te komen uit een speech, en dat hier en daar een stilte laat vallen. In ‘Nerves’ staat het duo even samen aan de knoppen, waardoor extra goed te zien is hoe goed ze op elkaar zijn ingespeeld. Ook hier speelt de band weer met de balans tussen rust en activiteit, en knalt de bass er na een kalm stuk weer vol in.

Waar het merendeel van de zang door Esben wordt gebracht, zijn er een aantal nummers waarin juist Pernille deze taak op haar neemt, zoals in ‘Control’ en ‘Tricks’. En deze afwisseling geeft wat frisheid aan het optreden, dankzij de heldere stem van Pernille en het gemak waarop ze beweegt. Toch wordt het een beetje veel van hetzelfde nadat het duo ‘Straitjacket’ heeft gespeeld. Gelukkig hebben de Denen een aantal van hun beste tracks tot het einde bewaard en doet dit geen afbreuk aan de show.

Zo sluiten Pernille en Esben de avond af met onder andere het spacy ‘Order’, ‘Lost U’ en het welbekende ‘Young and Dumb’. Tijd voor een toegift blijkt er niet te zijn, vertelt Esben ons met spijt, waarmee dit ook direct het definitieve slot van de avond is. En het was zeker een fijne muzikale avond.