Michiel van Egmond & Jan Hillenius – Topshow

topshowNa alle tumult rondom tv-programma Voetbal International besloten eindredacteur Jan Hillenius en voormalig eindredacteur Michiel van Egmond in de zomer van 2014 een boek te schrijven. De naam van het bekende voetbalblad zal na het huidige seizoen verdwijnen als titel van het tv-programma, des te meer reden om even terug te blikken op zeven succesvolle jaren televisie maken. De opkomst en de ondergang van VI staan bol van moddergooien naar mensen binnen en buiten de voetballerij.

Van der Gijp, Derksen en Genee zijn voor de trouwe VI-fans niet meer van de beeldbuis weg te denken. Twee keer per week ouwehoeren ze anderhalf uur lang over voetbal. En dan vooral over de bijzaken. De presentator zit er als aangever/zuiger, de vaste gasten als clown en zuurpruim. Ze komen allemaal langs in Topshow, dat zonder echte hoofdstukken een lang verhaal vormt. Ook vaste gasten Jan Boskamp, Hans Kraay Jr. en Wim Kieft kijken vanaf de zijlijn mee naar de ruzies en de bijzondere chemie tussen het hoofdtrio. Het zijn stuk voor stuk mensen die beschikken over een gezonde dosis zelfreflectie. Een unicum in een medialandschap waar hielen likken verheven is tot gemeengoed. Het is tevens de drijvende kracht achter VI.

Als trouwe kijker zullen er tijdens het lezen weinig nieuwe anekdotes langskomen waar je van opkijkt, maar grapjes over die ‘gekke Van Gaal’ en ‘Dickie Advocaat’ werken eeuwig op de lachspieren. De ruzies tussen de hoofdpersonen worden meestal gesust door de ze bij elkaar in een ruimte te zetten. Vaak wordt er niks uitgepraat en staart iedereen een beetje voor zich uit. De vergelijking met boze schoolkinderen die moeten nablijven is dan ook op zijn plaats.

Van de ondertitel Achter de schermen bij Voetbal International is weinig gelogen. Interne e-mails, telefoongesprekken en sms’jes, alles wordt blootgelegd. Het enige wat iets tegenvalt is de lengte van het boek. Met 351 pagina’s verwacht je wel even zoet te zijn, maar de regelafstand is zo groot dat je er snel doorheen bent. Toch heeft Van Egmond er met Hillenius voor gezorgd dat er wederom een prima VI-boek in de schappen ligt.

Uitgeverij: VI Boeken
Aantal pagina’s: 351
ISBN-nummer: 9789067970983