Hetty Verolme – De kleine moeder van Bergen-Belsen

Door Kees de Jong 28 mei 2015 Reacties staat uit voor Hetty Verolme – De kleine moeder van Bergen-Belsen

de-kleine-moeder-van-bergen-belsenHetty Verolme-Werkendam was nog maar één jaar oud toen zij met haar ouders van Antwerpen naar Amsterdam verhuisde. Daar had haar vader een succesvolle textielhandel. De Tweede Wereldoorlog begon en daarmee ook de razzia’s. Terwijl het geluid van marcherende laarsen door de buurt trok hield de familie Werkendam haar adem in. Elke keer ontsprongen zij de dans om meegenomen te worden, tot 29 september 1943. Midden in de nacht werd er hard op de deur gebonsd en moest iedereen zijn spullen pakken. Er volgde een reis naar kamp Westerbork. Vanaf dit voorportaal werd het gezin vervolgens naar Bergen-Belsen vervoerd.

Daar aangekomen veranderde het leven van de Joodse gevangenen volledig. In eerste instantie bleef de familie Werkendam nog bij elkaar, totdat eerst haar vader op 4 december 1944, en een dag daarna haar moeder naar andere kampen werden gebracht. Hetty bleef als een van de oudste kinderen in het kamp achter en nam op een natuurlijke manier de zorg voor zo’n veertig anderen op zich. De leeftijd van de kinderen varieerde, van nog geen jaar oud tot zo’n zeventien jaar. Ze werden naar barak 211 overgebracht, die later bekend zou worden als de kinderbarak. Daar nam zuster Luba, een Poolse vrouw, de zorg voor de kinderen op zich. De ontberingen die Hetty en de andere kinderen in het kamp moesten ondergaan zijn opgenomen in De kleine moeder van Bergen-Belsen.

Wat opvalt is dat het boek erg gedetailleerd is. Dat zorgt ervoor dat de rillingen regelmatig over je rug lopen. Van stapels lijken die overal om de barakken liggen tot uitgemergelde kinderen die in bed tegen de tyfus vechten. In weer en wind moesten de gevangenen op appel staan, een keer wel negen uur lang. Degenen die op de grond gingen zitten om uit te rusten kregen een paar dagen geen rantsoen. Aan voedsel komen was lastig. Met gevaar voor eigen leven maakte Hetty regelmatig de tocht naar de keuken, waar ze soms wel en soms niet met een brood, aardappels of worst van terugkeerde.

Na de bevrijding bleek dat de familie Werkendam wonder boven wonder nog compleet was. Hetty heeft haar verhaal opgeschreven voor kinderen over de hele wereld, zodat de holocaust in de toekomst hopelijk nooit meer plaats zal vinden. De kleine moeder van Bergen-Belsen is een hartverscheurend verhaal, dat helaas waargebeurd is.

Uitgeverij: Omniboek
Aantal pagina’s: 304
ISBN-nummer: 9789401903233

Je kunt geen reactie achterlaten.