Michael Boogerd & Manon Colson – Handboek Tour de France 2015

handboek-tour-de-france-2015Op zaterdag 4 juli 2015 vertrekt de Tour de France vanuit Utrecht. Het is het begin van een ruim drie weken durend feest voor wielerliefhebbers en natuurlijk de coureurs en ploegen. Of is het eigenlijk niet zo leuk om de Tour te mogen rijden? Op deze en andere vragen geven Michael Boogerd en Manon Colson antwoord in het Handboek Tour de France 2015. Een handig naslagwerk dat opgedeeld is in verschillende delen. Er is een etappeoverzicht, favorieten voor de verschillende klassementen, overzicht van de deelnemende ploegen en wat statistieken.

Het etappeoverzicht is veruit het leukste om te lezen. Niet alleen prettig om bij de hand te hebben tijdens de wedstrijd, maar de anekdotes van Boogerd zorgen ervoor dat de droge stof wat meer smaak krijgt. Zo lezen we hoe Michael Rasmussen de speciale wielen van een ploeggenoot in zijn eigen fiets stak, dat de vrouw van een bepaalde renner met grote boezem wel erg prominent aanwezig was tijdens de wedstrijden en hoe bepaalde coureurs wel erg graag in de slachtofferrol kropen tijdens interviews.

Daarnaast wordt elke etappe keurig beschreven. De rennersvrouwen hebben een eigen blokje, de omgeving komt aan bod, de belangrijke col(s) worden uitgelicht en er wordt een beetje geschiedenis besproken. Niet te lange verhalen, zodat het behapbaar en overzichtelijk blijft. Het hoofdstuk met favorieten is voor mensen die de sport een beetje volgen vrij voor de hand liggend. Wat het leuk maakt is de ongezouten mening van Boogerd. Zo vindt hij Kittel en Degenkolb te gepolijst, de aanwezigheid van Ten Dam in het peloton te mager en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wie indruk wil maken op zijn vrienden of vaak meedoet aan een wielerquiz kan het hoofdstuk met statistieken uit zijn hoofd leren, alle klassementswinnaars staan er immers opgesteld. Met nog geen 200 pagina’s doet Handboek Tour de France 2015 zijn naam eer aan. Verrekte handig om tijdens de Tour naast je te hebben liggen en leuk voor in de kast, zodat je over een paar jaar nog eens kan opzoeken hoe het ook alweer zat. Een aanrader.

Uitgeverij: Ambo|Anthos
Aantal pagina’s: 173
ISBN-nummer: 9789026330735