P.F. Thomése – De Onderwaterzwemmer

de-onderwaterzwemmerDe Onderwaterzwemmer is het nieuwste boek van schrijver P.F. Thomése. Een roman die opgesplitst is in drie delen, allen tijdvakken uit het leven van hoofdpersoon Martin van Heel (Tin). In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog verliest Tin zijn vader bij het oversteken van een rivier naar bevrijd gebied. Vanaf dat moment zal zijn leven in het teken staan van angst. Ook heeft hij een pessimistische kijk op dingen en raakt hij snel gefrustreerd.

In het eerste bedrijf, over de dood van Tins vader, komt het verhaal maar moeilijk op gang. Het hoofdstuk duurt te lang en de angst die de hoofdpersoon voelt slaat niet over op de lezer. Tin zit vol zelfbeklag en lijkt in een vicieuze cirkel terecht te zijn gekomen. De prachtige volzinnen van Thomése, her en der doordrenkt met wat humor en de wetenschap dat er iets moet gaan gebeuren zorgen ervoor dat je toch blijft lezen.

Dertig jaar later. Tin is getrouwd met Vic en reist af naar Afrika. Daar willen ze wat cultuur opsnuiven en het Foster Parents-kindje waar Vic al jaren contact mee heeft opzoeken. Bij aankomst is de bagage zoek. Het begin van een tergende reis vol hitte, Afrikanen die in Tins ogen een toneelstukje opvoeren bij het zien van elke willekeurige blanke en nog veel meer redenen om er in zijn ogen een vervelende ervaring van te maken. Dan gebeurt er tijdens de zoektocht naar Salfin, het Foster Parents-kindje iets waardoor angst zich opnieuw meester maakt van Tin. En dat dat gegrond is kun je wel stellen.

Het laatste hoofdstuk vindt weer dertig jaar later plaats. Tin is een oude man die in Cuba in een ziekenhuis ligt met een gebroken rug, wonden en infecties. Hoe hij daar gekomen is kan hij zich niet meer herinneren. Hij wordt verzorgd door een oude bekende en ontmoet iemand waarvan hij het bestaan niet meer wist. Maar er is nog iets wat anders is dan voorheen: voor het eerst lijkt alles ineens positief uit te kunnen pakken.

Zo zet het zwakke begin gelukkig niet door en ontvouwt De Onderwaterzwemmer zich tot een mooi verhaal dat je vastgrijpt aan het denken zet. Thomése staat vooral bekend om zijn maatschappijbewustzijn en veel verschillende stijlen van schrijven. Het is dan ook prettig om te zien dat veel van deze aspecten in dit boek samenvloeien.

Uitgeverij: Atlas Contact
Aantal pagina’s: 256
ISBN-nummer: 9789025444310