KISS @ Ziggo Dome, Amsterdam

Wie veertig jaar oud wordt, viert feest. In het geval van KISS is dat gewoon een hele dikke tour, creatief getiteld de ’40th Anniversary Tour’. Het viertal deed eenmaal Nederland aan en speelde in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Tuurlijk, KISS is een bewogen band. Volgens de heren zelf is het de beste band op deze aardkloot, volgens anderen vergane glorie. Feit is dat Paul Stanley, Gene Simmons, Eric Singer en Tommy Thayer de zaal van de kabelexploitant niet weten uit te verkopen, maar behoorlijk druk is het zeker.

Wanneer de lichten doven verkondigen de heren het zelf: “You wanted the best, you get the best!” en los zijn ze met ‘Detroit Rock City’. Even lijkt het of het hellevuur zelf is losgebarsten, zoveel vuur, vuurwerk en rock schiet er omhoog. Wat volgt is echter een solide classic rockshow.

Het viertal zet door met ‘Deuce’ en ‘Psycho Circus’ en heeft gelijk de aandacht van het gehele publiek. Want dat zingt namelijk alles woord voor woord mee, of het nou van Destroyer of van Monster afkomstig is. Over het showelement niets te klagen trouwens. Oerlid Simmons spuugt tijdens ‘War Machine’ meerdere malen vuur en spuugt tijdens z’n eigen bass-solo bloed over zichzelf. Aan het einde van de solo laat hij zichzelf richting een mini-podium bovenop het reguliere podium hijsen en zet vanaf grote hoogte ‘God Of Thunder’ in.

Stanley, het andere oerlid, zoekt tijdens ‘Do You Love Me’ en ‘Lick It Up’ uitgebreid het publiek op en vliegt voorafgaand aan ‘Love Gun’ over het publiek naar een kleiner podium aan de achterzijde van de zaal. Dit soort momenten tillen de show echt naar een ander niveau. Geluidstechnisch is het prima te behappen, zeker muzikaal gezien. Vocaal is het jammer dat Stanley en Simmons soms overslaan en uithalen niet halen. Visueel is het een spektakel, met vuur, vuurwerk, rook, lasers, confetti, megagrote lichtschermen en een dikke lichtshow, maar de kwaliteit van de lichten laat soms wel te wens over.

De gitaarsolo van Thayer (de minste van de vier bandleden) is niet opperbest, maar de door zijn gitaar geschoten vuurpijlen waren natuurlijk explosief. In de toegift is er plek voor hits ‘Shout it Out Loud’, ‘I Was Made For Lovin’ You’ en ‘Rock and Roll All Nite’. Tijdens de afsluiter gaat de drumriser van Singer nog eenmaal de lucht in en staan Simmons en Thayer te ‘zweven’ op platforms boven het publiek. Nog één keer vuurwerk, rook, confetti en lasers, maar dan is de koek op. Maar wát een show.

2 Comments

Comments are closed.