Down The Rabbit Hole 2015: Tiplijst

dtrhDe maand juni lijkt zich meer dan ooit te ontpoppen als onvervalste festivalmaand. Amper bekomen van Eindhoven Psych Lab, Pinkpop en Best Kept Secret maken we ons klaar voor het volgende meerdaagse festival. Tijd voor terugblikken is er niet bij, met de tweede editie van Down The Rabbit Hole voor de deur. Op papier heeft het festival in Beuningen één van de sterkste line-ups van het seizoen. ROAR E-Zine haalt alvast de krenten uit de pap en tipt tien acts voor het kleinere Lowlands-broertje.

1. Alabama Shakes, vrijdag 27 juni om 18:30 in de Hotot.
Onze recensent Juliën L’Ortye gaf het onlangs verschenen Sound & Color van Albama Shakes maar liefst vijf sterren. Daar valt wat voor te zeggen want Brittany Howard en co. laten t.o.v. het debuut een gezonde groei horen. Soulanthems als ‘Don’t Wanna Fight’ en ‘Gimme All Your Love’ zouden best wel eens de doorbraak naar een groter publiek kunnen betekenen.

2. Flying Lotus, vrijdag 26 juni om 19:30 in de Teddy Widder.
Steven Ellison maakte onder zijn artiestennaam Flying Lotus al een aantal grensverleggende elektronische hiphopplaten die je gerust mag bestempelen als moderne klassiekers. Flying Lotus is maar zelden op Nederlandse bodem te zien en we zijn daarom bijzonder benieuwd naar zijn You’re Dead show op Down The Rabbit Hole. Naar verluid neemt Ellison een imponerende lichtshow mee, dus mis dit niet.

3. FKA Twigs, zaterdag 27 juni om 21:45 in de Teddy Widder.
Nog zo’n grensverleggende artiest is FKA Twigs. Met haar futuristische R&B wist de jonge Britse vorig jaar vele jaarlijsten te halen. Live zagen we haar al beter en beter worden. Gaat de zegetocht verder op Down The Rabbit Hole? Die kans lijkt aannemelijk.

4. Ryan Adams, vrijdag 26 juni om 20:30 in de Hotot.
In tegenstelling tot FKA Twigs heeft Ryan Adams weinig meer te bewijzen. Al ruim vijftien jaar is hij een prominente naam in het circuit der singer-songwriters. Door de jaren heen heeft hij belachelijk veel mooie, tijdloze (liefdes)liedjes geschreven. Het zijn er te veel om op te noemen en tevens ruim genoeg om een uitstekende setlist mee samen te stellen.

5. Damien Rice, vrijdag 26 juni om 22:45 in de Hotot.
Headliner Damien Rice kan weinig verkeerd doen, zo lijkt het. Na acht jaar verscheen er vorig jaar een nieuw studioalbum van de kleine Ier en op Down The Rabbit Hole geeft Rice de eerste festivalshow rondom My Favorite Faded Fantasy. Kippenvel gegarandeerd.

6. Patti Smith, vrijdag 26 juni om 21:30 in de Teddy Widder.
Naast hedendaagse helden als The War On Drugs, Alabama Shakes en FKA Twigs zijn er op Down The Rabbit Hole ook oudgediende op het podium te vinden. Zowel Iggy Pop en Patti Smith hebben hun sporen in de muziekgeschiedenis ruimschoots verdiend, maar daardoor kijken we niet minder uit naar hun shows. De show van Smith is er daarbij één van het zeldzame soort. Samen met haar band speelt ze het onverwoestbare Horses integraal na. We zijn benieuwd hoe deze klassieker na ruimschoots veertig jaar klink.

7. Oscar and the Wolf, vrijdag 26 juni om 18:30 in de Hotot.
Oscar and the Wolf heeft zich in amper een jaar tijd flink in de picture gespeeld. live blijken zowel de liedjes van debuutplaat Entity als de bezwerende dansjes van frontman Max Colombie steeds beter te worden. Dat zagen we eerder dit jaar al onder meer Where The Wild Things Are en Pinkpop. Hitje ‘Strange Entity’ is daarbij een regelrechte anthem geworden. Dat wordt dansen.

8. Natalie Prass, zondag 28 juni om 13:30 in de Fuzzy Lop.
De nog relatief onbekende singer-songwriter Natalie Prass maakte eerder dit jaar indruk met haar gelijknamige debuutplaat. Prass is een jonge zangeres uit Nashville die de blanke soul van Dusty Springfield omarmd. Op plaat klinkt dit bijzonder fraai en we zijn nieuwsgierig hoe prachtige liedjes als ‘Bird Of Prey’ en ‘Why Don’t You Believe In Me’ live uit de verf komen.

9. Goat, zaterdag 27 juni om 21:25 in de Fuzzy Lop.
Hét vervelendste dilemma van Down The Rabbit Hole? De clash op zaterdag tussen enerzijds Goat en anderzijds FKA Twigs. Het is een luxeprobleem want welke keuze je ook maakt, beide acts zijn de moeite meer dan waard. Goat bleek vorig jaar op Incubate al een haast onbeschrijfelijk hoogtepunt. Laat je meevoeren in een opbeurende mix van wereldmuziek, waarbij stilstaan geen mogelijkheid is.

10. Andrew Bird, zondag 28 juni om 15:45 in de Hotot.
Van een compleet andere orde is Andrew Bird. De klassiek geschoolde liedjesschrijver komt verbazingwekkend goed uit de verf met louter een viool, maar altijd in dienst van zijn authentieke fluisterliedjes. Bird neemt zijn eigen partijen op en zingt daar vervolgens op prachtige wijze overheen. Dat wordt heerlijk wakker worden op de laatste festivaldag.

We kijken uit naar een ongetwijfeld mooie tweede editie van Down The Rabbit Hole. DTRH vindt vrijdag 26 juni tot en met zondag 28 juni plaats in recreatiepark de Groene Heuvels in Beuningen, nabij Nijmegen. Kaarten zijn nog beschikbaar via Ticketmaster.