Stephen King – De Eerlijke Vinder

de-eerlijke-vinderDe Eerlijke Vinder is het tweede deel in de trilogie die om detective Bill Hodges draait. Na het succes van Mr. Mercedes, het eerste deel, zijn de verwachtingen voor het nieuwste boek van Stephen King hooggespannen.

Schrijver John Rothstein is wereldberoemd dankzij zijn boeken over Jimmy Gold. Het verhaal begint in 1978 als Rothstein een oude man is en al jaren niks meer heeft gepubliceerd. Morris Bellamy is geobsedeerd door de boeken van Rothstein en is het niet eens met de manier waarop het verhaal over Jimmy Gold ten einde is gekomen. Hij besluit bij de schrijver in te breken en naast zijn geld de moleskines te jatten die volstaan met ongepubliceerde verhalen. De buit verstopt hij in een park in een koffer bij zijn ouderlijk huis, de schrijver van zijn geliefde boeken brengt hij koelbloedig om het leven.

Bellamy wordt uiteindelijk opgepakt en krijgt levenslang opgelegd, echter niet voor de vergrijpen die met Rothstein te maken hebben. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis houdt de gedachte aan de notitieboekjes met ongepubliceerd werk van Rothstein hem in leven. Ondertussen, het is 2010, wordt zijn ouderlijk huis bewoond door de familie Saubers. Vader Saubers is slachtoffer van de Mercedes Killer en zit in een revalidatieproces dat eindelijk weer de goede kant opgaat. Het gezin lijdt echter onder een crisis, waardoor de spanningen tussen man en vrouw hoog oplopen. De twee kinderen, Tina en Pete, kijken vanaf de zijlijn toe.

Alles verandert als Pete, een groot literatuurfan, een vreemde koffer met dito inhoud vindt in het park vlakbij zijn huis. Een paar jaar later, het is 2015, komt Bellamy vrij en is uit op maar één ding: de koffer terughalen en eindelijk de laatste verhalen over Jimmy Gold lezen. Het kat-en-muisspel tussen Pete Saubers en Morris Bellamy kan beginnen. Maar wat is de rol van detective Bill Hodges in dit verhaal en hoe worden deze verhalen verweven?

Toegegeven, de verhaallijn van De Eerlijke Vinder is een beetje absurdistisch en je kunt je afvragen of het niet erg ver gezocht is allemaal. Zo nu en dan bekruipt je tijdens het lezen het gevoel dat situaties wel erg ‘bedacht’ zijn om het boek maar in gang te houden. Ook is de spanning iets verder te zoeken dan in Mr. Mercedes. Dat komt vooral omdat het onduidelijk is met welke dreiging Pete Saubers te maken heeft en King teveel zijn best heeft gedaan om de lezer over literatuur in het algemeen op te voeden. Een dief die gek is van goede boeken en wat notitieboekjes wil jatten komt immers niet echt angstaanjagend over.

Gelukkig weet Stephen King de hoofdpersonen zo uit te diepen dat er op tijd een spanningsboog ontstaat. Vooral het laatste deel is weer erg spannend en smaakt naar meer. De Eerlijke Vinder is net iets minder spannend dan zijn voorganger maar goed genoeg om een ruime voldoende te scoren. Een bijkomend voordeel van de schrijfwijze is dat de delen onafhankelijk van elkaar gelezen kunnen worden.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina’s: 384
ISBN-nummer: 9789024567256