King Gizzard and the Lizard Wizard @ Area51, Eindhoven

Het is warm in Nederland, heel warm. Op allerlei verschillende manieren zoekt men de verkoeling op: een duik nemen in een zwembad of de zee, verfrissende drankjes doen op terrassen en parken, als het dan eenmaal warm is, nemen we het er ook van. Een kleine tweehonderd concertbezoekers in Eindhoven hebben echter een andere strategie: nog meer warmte opzoeken om naderhand niets meer te merken van de warme buitenlucht. Dat wordt gedaan in het kleine zaaltje op de bovenverdieping van skatepark Area51, waar de temperatuur al tijdens het Haagse The Womb zo halverwege het kookpunt moet hebben gezeten. Tussen de supportact en de hoofdact zoekt het merendeel dan ook de frisse buitenlucht op, dan wel volledig buiten het pand, dan wel op de trap naar de nooduitgang aan de zaal. Tot overmaat van ramp loopt ook nog eens alles uit, waardoor iedereen pas om iets na half elf te horen en zien krijgt waarvoor ze er zijn: het Australische King Gizzard and the Lizard Wizard. Na een succesvol optreden op Le Guess Who? in 2014 en recent nog op Down the Rabbit Hole is er nog redelijk veel volk afgekomen op de zeven Australiërs, die eerst wisselvallig spelen, maar de zaal vervolgens volledig inpakken.

Hoewel de band in de afgelopen twee jaar maar liefst drie albums heeft uitgebracht, wordt afgetrapt met een ‘klassieker’ uit 2013: ‘Head On/Pill’, een zestien minuten durende track. Daarmee toont de band gelijk wat er gedurende de avond van ze verwacht kan worden: er worden geen concessies gedaan. Keer op keer start de band een ellelange jam in, waar naast de geijkte instrumenten ook verrassingen als een mondharmonica, een orgel en een dwarsfluit niet achtergelaten worden. Daarmee onderscheid King Gizzard zich duidelijk van andere psychrock- en fuzzbandjes van tegenwoordig. Waar ze zich niet mee onderscheiden is de energie die in het optreden zit. Evenals genregenoten als Thee Oh Sees en Ty Segall speelt King Gizzard de zaal al snel plat en bespelen de bandleden hun instrumenten alsof ze niets van de hitte merken.

Toch is het geen perfect optreden. Zo nu en dan wordt de vaart aardig uit de show gehaald, door de lange pauzes tussen nummers, of door een nummer als ‘Slow Jam I’. Aan de andere kant krijgen we daar wel weer het nieuwe ‘The River’ voor terug, dat door de aanwezigen al direct enthousiast onthaald wordt.

Het overduidelijke hoogtepunt komt echter wanneer de eerste tonen van ‘I’m In Your Mind’ ingezet worden. Net als op I’m In Your Mind Fuzz worden ‘I’m Not In Your Mind’, ‘Cellophane’ en ‘I’m In Your Mind Fuzz’ er direct achter geplakt, tot meer dan groot genoegen van iedereen in de zaal. De moshpit die er al het hele optreden zo nu en dan is, explodeert nu volledig, ondanks de intense hitte. Het publiek zorgt echter heel goed voor elkaar door voor verkoeling te zorgen met flesjes water (en uiteraard ook regelmatig een biertje) en zelfs een plantenspuit.

Helaas is het wel gelijk afgelopen na dit vierluik en komt de band niet terug voor een toegift. Maar eerlijk is eerlijk: de laatste tien minuten van het concert waren dan ook wel de warmste, meest intense en beste van de avond, dus het zal niemand echt dwars hebben gezeten.