Belinda Aebi – Nepvlees

nepvleesWat hebben het lichaam van een verkoolde chef-kok van een Japans restaurant, een vereniging voor mensen die dierenmishandeling aan de kaak stellen en diverse ogenschijnlijk willekeurige moorden met elkaar te maken? Schrijfster Belinda Aebi weet het allemaal met elkaar te verbinden in het spannende boek Nepvlees. Het boek is niet zozeer een heftige thriller, maar valt zeker onder de categorie ‘doorlezen’. Nepvlees is alweer het zesde boek waarin we rechercheur Maud Gelderman volgen in het oplossen van een bepaalde zaak.

De hoofdzaak is het verbrande lichaam van de Japanse Kishi Takeda, chef-kok van restaurant de Zuma. Waarom moest zij dood en waarom op zo’n harde manier door haar op de teppan (ijzeren plaat om eten op te bereiden) te verbranden? Vrijwel vanaf het begin van het boek komt de lezer te weten wie de dader is van deze misdaad. Afwasser Monique Regniers, ook wel Mincko genoemd, werkt namelijk niet zomaar in Zuma. Haar doodzieke echtgenoot Jan was voor zijn ziekte fervent dierenliefhebber, activist en dierenarts. Via zijn werk kwam hij allerlei dingen te weten over dubieuze zaken die er zouden gebeuren bij het Japanse restaurant. Monique, tevens dierenliefhebber en activist, pakte het werk op waar Jan niet verder kon.

Als zij erachter komt dat er inderdaad verschrikkelijke dingen met voornamelijk zeedieren gebeuren in de Zuma, puur ter vermaak van de klanten, wil Monique wraak. Ze kan het niet aanzien dat mensen al lachend het leven van de kleine dieren op het spel zetten. Daarom verzint ze samen met twee andere dierenactivisten de perfecte moordscène die ze met een telefoon filmt en opstuurt naar de politie. Wat volgt is een spannende zoektocht van het rechercheteam naar de dader(s) waarbij ze niet direct op het juiste spoor zitten.

Nepvlees is een heel vermakelijk boek waarbij je echt wilt weten hoe het afloopt. Het gekke is dat je, hoe erg de misdaad gepleegd door Monique ook is, op de een of andere manier ook een beetje sympathie krijgt voor haar. Puur omdat zij zo begaan is met dieren (oftewel: levende wezens) en het niet kan aanzien wat andere levende wezens (mensen) met dieren kunnen doen zonder een spier te vertrekken. In eerste instantie is het wellicht vreemd om direct te weten wie de dader is, maar naarmate je verder leest blijkt dit juist de goede keuze geweest te zijn van Aebi. Je zit gevangen in een soort spannende tweestrijd waarbij je zowel de zoektocht van de politie volgt als de stappen die Monique zet. Het wordt nergens megaspannend, maar interessant is en blijft het zeker.

Uitgever: Manteau/WPG Uitgevers België
Aantal pagina’s: 329
ISBN-nummer: 9789022331583