Ceremony – The L-Shaped Man

(CeremonyAlbum – Matador) The L-Shaped Man is het nieuwe album van Ceremony. Op de opvolger van Zoo gaat de band verder op de ingeslagen weg die afrekent met de felle hardcore-uitbarstingen. Alleen is The L-Shaped Man stukken beter dan Zoo.

De vergelijkingen met Joy Division liggen erg voor de hand en soms doet de band inderdaad iets teveel zijn best om net als deze grootheden te klinken. Maar er is nog genoeg eigens in het geluid op de nieuwe plaat om zich te onderscheiden van de massa’s indiebandjes met een Ian Curtis-fixatie. De nummers hebben een sterkere opbouw dan de meeste op Zoo en ook qua teksten loopt het dit keer beter. Het maakt weinig uit of Ross Farrar met zijn droeve bariton ‘Exit Fears’ opent met melancholische teksten (‘You told your friends you were fine, you told yourself too’) of single ‘The Separation’ van een pakkend refrein voorziet, het werkt uitstekend.

Fans van het eerste uur zijn misschien bedroefd, maar de wijziging in koers lag natuurlijk al in de naam besloten. Desalniettemin is The L-Shaped Man een super album. En na succes geboekt te hebben op Groezrock dit jaar komt de band terug op het andere Belgische hardcorefestival, Ieperfest. Gaan dus!