Rudolf Vrba – Ik ontsnapte uit Auschwitz

ik-ontsnapte-uit-auschwitz-miniRudolf Vrba (1924-2006) was een Slowaak die bekend is geworden na zijn succesvolle ontsnapping uit het concentratiekamp Auschwitz. In Ik ontsnapte uit Auschwitz lees je alles over zijn leven in de oorlog. Een indrukwekkend boek waar niet alleen de wreedheid van de SS’ers goed wordt beschreven, maar ook de politieke spelletjes die vanuit de concentratiekampen werden bedreven.

Het verhaal begint als Vrba nog maar zeventien jaar oud is en gearresteerd wordt na eerdere mislukte vluchtpogingen. Hij wordt gedeporteerd naar het vernietigingskamp Majdanek in Polen en beseft daar dat hij in een soort van hel terecht is gekomen. Terwijl veel Joden er de dood vinden weet Vrba door slimmigheden, de drang om te overleven en door puur geluk de dans te ontspringen. Als hij de overstap maakt naar Auschwitz beseft hij pas echt hoe door en door ziek de Duitsers zijn.

Auschwitz was het grootste massavernietigingskamp van de Duitsers in WOII en in totaal hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen er de dood gevonden. Dat gebeurde grotendeels door de gevangenen te vergassen, maar velen van hen haalden dat niet eens. Ze stierven door de honger of werden gemarteld door de SS’ers. De manier waarop Vrba zijn ervaringen in het kamp beschrijft is zo beklemmend dat het voelt alsof je de gebeurtenissen door zijn ogen herleeft.

Vrba ontdekt dat de bezittingen die de gevangenen moeten achterlaten bij aankomst in het kamp gebruikt worden om de bevolking in Duitsland te helpen. Kleding gaat naar de eigen mensen die het moeilijk hebben, goud gaat naar Berlijn en de vreemde valuta worden gebruikt om de wisselkoersen van andere landen te beïnvloeden, zodat zij nog meer last krijgen van de crisis die de oorlog teweegbrengt. Een ingenieus systeem dat maar eens en te meer aangeeft hoe door en door verrot de Duitsers waren die aan de leiding stonden.

In 1944 lukt het Vrba om samen met een medegevangene te ontsnappen. Ze schrijven samen een rapport over hun bevindingen, dat later als een van de belangrijkste documenten uit de Tweede Wereldoorlog bekend zal staan. De zogeheten Auschwitz-Protocollen zorgen ervoor dat de rest van de wereld weet wat er in dit afgrijselijke massavernietigingskamp plaatsvindt en voorkomt de dood van tenminste 200.000 Hongaarse Joden.

Ik ontsnapte uit Auschwitz is een boek dat verplichte kost zou moeten zijn op alle middelbare scholen.

Uitgeverij: Kok Omniboek
Aantal pagina’s: 448
ISBN-nummer: 9789059779365