Chelsea Wolfe – The Abyss

Front Cover Digital(Album – Sargent House) Chelsea Wolfe is na Pain is Beauty van twee jaar geleden enorm in populariteit gegroeid. De verwachtingen rondom het nieuwe album The Abyss waren dan ook hooggespannen, waarbij media als Noisey en Pitchfork actief bijdroegen aan de hype.

Overall gezien kunnen we spreken van een goed en meer dan degelijke plaat, maar de impact is wellicht wat minder heftig dan de voorganger. De groei die de band heeft doorgemaakt is namelijk iets minder. Daarom lijkt The Abyss bij vlagen op de eerste twee albums, qua opbouw vooral vergelijkbaar met die van Pain is Beauty – maar met minder elektronica. De doom folk is nog steeds intens treurig, maar komt dit keer wat harder aan omdat de gitaren meer naar de voorgrond teruggekeerd zijn. Met name een nummer als ‘Carrion Flower’ is hierbij een goed voorbeeld, waarop qua gitaarwerk een van de betere sludge riffs van dit jaar te horen is.

Al met al horen we ook op deze plaat weer hetzelfde kenmerkende geluid terugkeren dat zo typerend is voor deze singer-songwriter en haar band; muzikaal en vocaal. The Abyss is dan ook een uitstekend album, waarbij de luisteraar in een uur tijd in een diepe wervelkolk naar de bodem van de zee wordt meegesleurd, een plaats waar geen licht komt en alle geluk een stille dood kan sterven.