Valkhof Festival 2015: dag 1

ROAR is deze week op het Valkhof Festival in Nijmegen en brengt uitgebreid verslag uit van een selectie van optredens. Dag één van Valkhof wordt onder andere afgetrapt door het harde Overijsselse trio Paceshifters, die met hun derde plaat Breach en de titel 3FM Serious Talent op zak het terrein plat komt spelen. De harde rock bekoort veel bezoekers, maar matcht niet geheel met de zonnige relaxte sfeer die er in het Valkhof hangt. Het hoge tempo waarmee het drietal uit Wijhe haar songs op het publiek afvuurt, helpt daar ook niet echt bij. Hitje ‘Drone’ klinkt leuk, maar uit die brok hardrock is het soms lastig de individuele nummers te plukken en onderscheiden.

Op een nog hoger tempo dan Paceshifters speelt het Californische Tijuana Panthers. Het drietal dat elkaar ontmoette op een Jesus summer camp steekt de surfpopsound van de jaren zestig in een hedendaagse indiejasje en wordt geen moment downtempo gedurende het uurtje speeltijd dat toegekend is. Voor een afgeladen Arc worden een twintigtal nummers in sneltreinvaart gespeeld, maar geheel zonder verlies van sfeer, kwaliteit of afwisseling. Dit prettige bandje is energiek, geniet van het dansende publiek en steelt zelfs de enorme knuffelslang die door het publiek en de moshpit vliegt even uit handen van wat toeschouwers. Niet alleen recente knaller ‘Front Window’ Down van het nog te verschijnen vierde album Poster, maar ook oudere nummers uit het oeuvre van de band komen langs. Dit weekend trok de band ook nog langs De Nieuwe Anita, het Pedro Pico Pop Festival en Welcome To The Village. Als Tijuana Panthers daar ook zo’n goede sfeer heeft neergezet als hier in Nijmegen, moet het zeker goed komen met deze frisse wind door de surfpop.

Headliner van de eerste dag is  The Growlers uit Californië (alweer!). Er is redelijk wat volk op het Boogpodium afgekomen vanavond, en fans die een shirt dragen van de surfrockers zijn ook niet in de minderheid. Toch is het moeilijk, ook al boekt men ieder jaar grote namen, om op een gratis festival iedere dag de headlinerbelofte in te lossen. The Growlers is een band van formaat met veel in haar mars, maar de laid back vibe en de zweverige surfy gitaarmelodieën blijken vanavond niet boeiend genoeg voor het al snel op gebabbel overschakelende publiek. Veel energie komt er tevens niet uit de flauw glimlachende tevens soms ongeïnteresseerd ogende frontman Brooks Nielsen. Op grote fouten kunnen we de band niet betrappen, maar nummers als ‘Big Toe’, ‘Hiding Under Covers’ en zelfs het aanstekelijk ‘Empty Bones’ lijken niet geschikt voor het moment. Jammer, maar helaas. Headliners als Unknown Mortal Orchestra en Kovacs gaan vast meer publiek trekken en zieltjes winnen dan de eerste afsluiter van Valkhof.