Valkhof Festival 2015: Dag 2

Valkhof_VaudouGame_Daniel_01

Vaudou Game

Op zondag 19 juli, de tweede dag van het zevendaagse Nijmeegse spektakel dat de Vierdaagsefeesten heet, kent het even lang durende Valkhof Festival haar tweede dag. De paar druppels die er ‘s middags uit de lucht vallen weerhouden een groot deel van het publiek de feestvreugde op te zoeken. Des te dankbaarder is Janne Schra het publiek dat in de ‘vroege’ middag voor haar is komen opdagen. De muziek van de nog niet zo lang in Nijmegen woonachtige Schra is voor jong en oud, zo blijkt vandaag: kinderen zitten op de schouders bij papa of mama, en mensen die net zo goed hun grootouders zijn staan net zo goed te genieten van het prachtige ‘Ship’, het vrolijke ‘Everything I Do Ooh Ooh’ of de klassieker ‘Speak Up’. Laatste album Ponzo is er een voor in de jaarlijstjes, en live weet Schra met haar band die reputatie hoog te houden. En wel met speelse melodietjes, teksten recht uit het hard en de falsetto-gitaren die De Staat-frontman Torre Florim (als producer) ook al liet zegevieren op zijn eigen project De Speeldoos. Zelf staat ‘ie als de vriend van in het publiek, maar na een ode aan Florim (‘Scare Me’), zal hij er aan moeten geloven zelf ook het podium op te moeten: samen met De Staat-drummer Tim van Delft en de volledige band van Janne Schra wordt er een jam-achtige versie van ‘Carry On’ gespeeld die de boeken in mag als het onbetwiste doch voorlopige hoogtepunt van Valkhof Festival 2015. Geen wonder dat de lp’s en cd’s die Schra op het podium verkoopt een bijzonder gewild product zijn na afloop.

Valkhof_VaudouGame_Daniel_01

The Holydrug Couple

Terwijl Rogier Pelgrim nog een fantastische maar door alle andere podia overstemde akoestische sessie op Wintertuin Live speelt, trekken we een sprintje naar de Boog, waar het Chileense The Holydrug Couple staat te spelen. Noem dit duo gerust het jonge broertje van het keihard commerciëel doorbrekende psychpopcollectief Tame Impala. Live worden Ives Sepúlveda en Manuel Parra bijgestaan door een tweetal muzikanten, tegenwoordig internationaal tourend langs de kleinere zalen en festivals. Derde album Moonlust is net uit, en bevat dromerige psychedelische pop- en rockmuziek die op belachelijk veel fronten lijkt op het eerder genoemde succescollectief Tame Impala. Van vervormde zang tot de slome gitaarpartijen tot de wazige productie: ieder kenmerk herinnert je aan de Australische band rondom Kevin Parker (en dan met name nummers zoals ‘Feels Like We Only Go Backwards’ en ‘Mind Mischief’), maar de jonge Chilenen hebben net iets minder met het coupletje-refreintje-stramien en net iets meer met experimenteren dan Tame Impala. Live wordt er gebruik gemaakt van wisselingen van instrumenten onder bandleden, vervorming van zangpartijen en vreemde knopjes op keyboards. Toch is het na drie albums best wel eens tijd om uit de voetsporen van die andere grote psychpopnaam te treden, want The Holydrug Couple heeft behoorlijk wat in haar mars. Geen verkeerd optreden van een nog jonge band.

Valkhof_Tourist LeMC_Daniel

Tourist LEMC **

We vangen nog een glimp op van Tourist LeMC, die met een Diggy Dex-achtige sound zijn Vlaamse rap met duidelijke invloeden uit folk en reggae incluis een uitgebreide begeleidingsband vertolkt. Hij speelt werkelijk overal tegenwoordig en is hard op weg de Benelux muzikaal te veroveren, maar het wat zachte afstemmen van de vocals maken de soms naar dialect neigende en met Franse woorden besprenkelde teksten al wat moeilijker te verstaan. Al met al een act om in de gaten te houden, deze jonge Tourist LeMC, de nieuwste telg binnen het Top Notch-label.

Valkhof_VaudouGame_Daniel_02

Vaudou Game

Valkhof_AcidBabyJesus_Daniel

Acid Baby Jesus

Valkhof_HiatusKaiyote_Daniel_01

Hiatus Kaiyote

Tekst: Dave Coenen
Fotografie: Daniël de Borger

** Foto Tourist LEMC gemaakt bij eerder concert