Deerhoof @ Rotown, Rotterdam

Het Amerikaanse Deerhoof speelt vanavond niet voor het eerst in Rotterdam, zo zegt drummer Greg Saunier. Hun eerste optreden in de havenstad vond plaats in 2003 en was in een platenzaak die inmiddels niet meer bestaat (Sounds? Plato?). Het optreden trok weinig bezoekers wat, zo zegt Saunier, volgens de platenzaak niet aan de band lag. Wie wel eens een plaat van Deerhoof heeft opgezet begrijpt de grap, deze band is niet voor iedereen.

Het is een raar viertal, qua muziek lijken ze ieder hun eigen weg te kiezen, nummers eindigen niet zelden in een chaos van geluiden. Ook qua uiterlijk zou je ze niet bij elkaar gezocht hebben. De kleine Japanse zangeres Satomi Matsuzaki is een wonderlijk gezicht tussen de rest van haar bandgenoten. Gitarist Ed Rodriguez lijkt weggelopen uit een heavy metalband (incl. rondzwiepend haar en bijpassende gitaar). Maar live werkt het wonderbaarlijk goed, niet in de minste plaats door de energie die Saunier loslaat op zijn drumstel.

Het Amsterdamse Karawane staat in het voorprogramma van een uitgebreide tour door Nederland die vanavond, op de tweede avond, tot een einde komt. De band klinkt wat meer gecomponeerd dan Deerhoof; melodie, structuur, maar vormt verder een prima inleiding voor het ‘echte werk’. Deerhoof speelt vanavond de oordoppen uit je oren; hard maar loeigoed. Bekijk ons fotoverslag.

img_9461