Valkhof Festival 2015: Dag 7

De jonge Nijmeegse bluespunkband Shaemless  won afgelopen mei op de 29e editie van de Roos van Nijmegen zowel de publieksprijs als de eerste prijs en werd getrakteerd op de opname van een eigen single. Nu staat het viertal op de planken van de Boog en daarbij valt al meteen op dat het geen verrassing is dat deze band de lokale bandwedstrijd won: er zit al heel wat jam– en solotalent in de bandleden (bijna allemaal rond de twintig). Wat voorzichtigheid of zenuwen zijn er ook, maar die wordt na de eerste paar nummers alweer overschaduwd door een dosis zelfverzekerd gespeelde partijen. Hopelijk binnenkort meer nieuws over deze band.

De bluesrock van het Nederlandse drietal My Baby is muziek die bij droge weides en prairies past, niet bij een regenbui. Helaas blijft de regen aan houden tijdens het optreden van de band op het Arc-podium en druipt een groot deel van het publiek af. De fanatiekelingen die blijven staan, doen dan wel weer in vol ornaat mee met de vaak lange en wat repetitieve bluesriffs en kickdrums van My Baby. Het geluid van de band neigt wat naar Seasick Steve en de eerder geziene Ben Miller Band, maar heeft niet de flair of opvallendheid van songs van de twee eerder genoemden. Dat is jammer, want op plaat (zoals ook bij laatste album Shamanaid) weet deze band een redelijk sterk geluid neer te zetten. Nu is het soms klokkijken door alle repetitieve melodieën, jams en lange songs van My Baby. Volgende keer een goede return zonder regen en dan gaat de tijd misschien wat sneller.

Intussen speelt St. Tropez – al tijden een mystery bandmaar vandaag uit de kast gekomen als Go Back To The Zoo, op het Boogpodium. De heren die eerder dus bekend stonden als indiepopcollectief GBTTZ spelen nu onder een andere naam wat rauwere garagerocknummers (wel in zelfde bezetting). Boeiender dan GBTTZ is het niet, maar wel leuk genoeg om even te blijven plakken. Wat echter al snel onze aandacht heeft, is het feit dat Ben Miller met zijn Band een akoestische sessie gaat spelen in de Tuin als St. Tropez nog bezig is. Er is door de regen niet al te veel volk aanwezig bij de echte southern bluesrocker met zijn wasbord en zijn gitaar, maar dat maakt niet uit. De set verandert al snel in een wild en echt Amerikaans intiemfeestje en markeert een van de hoogtepunten van het festival. Deze man zien we graag snel terug in Nijmegen.

De Haagse rockster Spike mag met zijn band The Deaf het Valkhof met een knal afsluiten. En dat gebeurt ook, met genoeg gespring, gitaarsolo’s, orgelgewiebel en rock ‘n’ roll. Helaas wel in de stortregen, een minder gelukkige timing van de weergoden. Dat maakt het optreden van het energieke The Deaf er niet minder op, en zo krijgt het Valkhof festival een wilde en prachtige afsluiting van zeven dagen (bijna non-stop) feest en muziek. Tot volgend jaar!