Tame Impala – Currents

tame-impala-currents (115x115) (Album – Interscope Records) In 2010 en 2012 stond Tame Impala al in jaarlijstjes op de redactie, maar toch hebben we nog nooit eerder een album gerecenseerd. En dat terwijl deze psychedelische rockband behoorlijk wat goede nummers heeft geproduceerd. Een van de nieuwste successen is ‘The Less I Know The Better’, van de nieuwe plaat Currents, die vorige maand nog als megahit door 3FM was opgepakt. De band lijkt nu misschien een groter publiek aan te spreken, terwijl ze nog steeds haar kenmerkende geluid laat horen. Tijd voor een evaluatie van Currents dus.

Met het ruim zeven minuten durende ‘Let It Happen’ wordt het album afgetrapt. Het zet meteen de toon, met de psychedelische elektronica, waarop de ietwat zweverige zangklanken van Kevin Parker te horen zijn. De muzikanten van Tame Impala laten hier direct horen uit welk hout ze gesneden zijn, want dankzij de slimme tempowisselingen, waarbij de percussie af en toe stiekem naar de voorgrond kruipt, wordt het gelukkig niet eentonig. Halverwege lijkt het nummer muzikaal vast te lopen, waarna de draad gelukkig weer wordt opgepakt en deze indrukwekkend wordt uitgespeeld.

Vergelijk dit met ‘Nangs’ en ‘Gossip’, en je ziet een groot contrast, aangezien deze niet over de twee minuten uitkomen, de instrumentatie centraal staat en psychedelica de boventoon voert. Daarnaast zijn ‘The Moment’, ‘’Cause I’m A Man’ en – natuurljk – ‘The Less I Know The Better’ stuk voor stuk pareltjes. In ‘The Moment’ worden heldere en soms snerpende klanken afgewisseld met een eenvoudige bass en excentrieke elektronica en in laatstgenoemde weten de typische gitaarklanken het nummer zijn eigen tintje te geven.

Tot slot zijn er ook wat rustmomenten ingebouwd op het album, zoals ‘Yes I’m Changing’ en ‘Eventually’, waarvan het geluid langzaam naar binnen dringt. Of beluister ‘Past Life’, waarin wordt gezongen over een ex-liefde, en een donkere stem over de muziek heen praat. En juist deze afwisseling op de plaat zorgt voor een goed samenhangend geheel van Currents. Eerlijk is eerlijk, het is er eentje die je moet leren waarderen, maar als je daar een klein beetje tijd in investeert, is dat het zeker waard.